• ΤΟ ΦΤΥΑΡΙ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΕΛΛΑΔΑΡΑ
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

1,5 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΔΟΛΛΑΡΙΑ ΜΟΙΡΑΣΤΗΚΑΝ 3 ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ

Ο Αμερικανός Σολ Πέρλμουτερ θα μοιραστεί το χρηματικό έπαθλο των 10 εκατ. σουηδικών κορονών (1,5 εκατ. δολάρια) με τον Αυστραλοαμερικανό Μπράιαν Σμιντ και τον Αμερικανό Ανταμ Ρις. Μετέχοντας σε δύο διαφορετικές ερευνητικές ομάδες στη διάρκεια της δεκαετίας του '90 -ο Πέρλμουτερ στη μία και οι Σμιντ και Ρις στην άλλη- οι τρεις επιστήμονες έκαναν αγώνα δρόμου για τη χαρτογράφηση της επέκτασης του Σύμπαντος μέσω της μελέτης ενός ιδιαίτερου τύπου σουπερνόβα (supernova, ελληνιστί υπερκαινοφανής).
Ανακάλυψαν ότι το φως που εξέπεμπαν 50 και πλέον μακρινές σουπερνόβα (όρος που αναφέρεται σε διάφορους τύπους αστρικών εκρήξεων) ήταν πιο αδύναμο από το αναμενόμενο, σημάδι ότι το Σύμπαν επεκτείνεται με επιταχυνόμενο ρυθμό. «Επί σχεδόν έναν αιώνα γνωρίζαμε ότι το Σύμπαν επεκτείνεται συνεπεία του Big Bang (Μεγάλη Εκρηξη) που σημειώθηκε πριν από περίπου 14 δισεκατομμύρια χρόνια. Ωστόσο η ανακάλυψη ότι αυτή η επέκταση επιταχύνεται είναι εκπληκτική», αναφέρει στο σκεπτικό της απόφασης η Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Επιστημών, προσθέτοντας: «Εάν η επέκταση συνεχίσει να επιταχύνεται, το Σύμπαν θα παγώσει». Η Ακαδημία ανέφερε ότι ακόμη και οι ίδιοι οι επιστήμονες εξεπλάγησαν από τις ανακαλύψεις τους. Ενώ περίμεναν να βρουν ότι η επέκταση του Σύμπαντος επιβραδύνεται, κατέληξαν στο ακριβώς αντίθετο συμπέρασμα: μακρινοί γαλαξίες απομακρύνονται ο ένας από τον άλλο με όλο και μεγαλύτερη ταχύτητα. Πιστεύεται ότι κινητήριος δύναμη της επιτάχυνσης αυτής είναι η σκοτεινή ύλη, ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια του Σύμπαντος.
Ο Σ. Περλμούτερ, 52 ετών, εργάζεται σήμερα στο Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνιας, ο Σμιντ, 44, στο Αυστραλιανό Εθνικό Πανεπιστήμιο στο Γουέστον Κρικ, και ο Ρις, 42, στο Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς στη Βαλτιμόρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...