• ΤΟ ΦΤΥΑΡΙ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΕΛΛΑΔΑΡΑ
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

Ο ΠΟΥΤΙΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΕΙ ΤΗΝ ΕΥΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ

Ο Πούτιν, παρουσιάζοντας με άρθρο του στην «Ιζβέστια» την Ευρασιατική Ενωση, ξεκαθάρισε ότι δεν  αναβιώνει τη Σοβιετική Ενωση, καθώς θα ήταν «απλοϊκό να αναπαλαιώσουμε ή να αντιγράψουμε  ό,τι ήδη έμεινε στο  παρελθόν» (φωτ. Reuters) 
Ο Πούτιν, παρουσιάζοντας με άρθρο του στην «Ιζβέστια» την Ευρασιατική Ενωση, ξεκαθάρισε ότι δεν αναβιώνει τη Σοβιετική Ενωση, καθώς θα ήταν «απλοϊκό να αναπαλαιώσουμε ή να αντιγράψουμε ό,τι ήδη έμεινε στο παρελθόν» (φωτ. Reuters) Απορρίπτοντας τη λογική της αναπαραγωγής ή αναβίωσης της Σοβιετικής Ενωσης, ο Β. Πούτιν χαρακτηρίζει «απλοϊκό να προσπαθούμε να αναπαλαιώσουμε ή να αντιγράψουμε ό,τι ήδη έμεινε στο παρελθόν», αλλά και «θέλημα της εποχής» να υπάρξει ενοποίηση σε μια νέα πολιτική και οικονομική βάση αρχών.
Σύμφωνα με το σχέδιο Πούτιν, που εντάσσεται στο στρατηγικό πρόγραμμά του «Στρατέγκια - 2020», η Ευρασιατική Ενωση θα είναι ένα επόμενο, πιο υψηλό, στάδιο ενοποίησης σε σχέση με την υπάρχουσα Τελωνειακή Ενωση, που ολοκληρώθηκε με την οριστική άρση λειτουργίας δασμών και συνοριακών τελωνείων από 1ης Ιουλίου και το Ενιαίο Οικονομικό Πεδίο (ΕΟΠ) μεταξύ Ρωσίας, Λευκορωσίας και Καζαχστάν.
Το ΕΟΠ σύμφωνα με τον προγραμματισμό αρχίζει να λειτουργεί από την 1η Ιανουαρίου 2012, δημιουργώντας μια τεράστια κοινή αγορά 165 εκατομμυρίων ανθρώπων (σ.σ. στις 27 χώρες της Ε.Ε. ενώνονται περί τα 500 εκατομμύρια), εξέλιξη που ο Β. Πούτιν χαρακτηρίζει «ιστορική για ολόκληρο το μετασοβιετικό χώρο».
Ο Ρώσος πρωθυπουργός ευελπιστεί ότι η νέα Ενωση θα καταστεί δύναμη ισάξια της Ε.Ε. και σ' αυτήν μελλοντικά θα ενταχθούν άλλες δύο μετασοβιετικές Δημοκρατίες, η Κιργισία και το Τατζικιστάν, σχηματίζοντας σταδιακά έναν «αποτελεσματικό σύνδεσμο» μεταξύ Ευρώπης και της δυναμικής περιφέρειας Ασίας - Ειρηνικού Ωκεανού.
Σε αντίθεση με την ΕΣΣΔ, όπου ίσχυε ο αυστηρός νόμος της «πραπίσκα», δηλαδή της άδειας μόνιμης διαμονής σε ορισμένη περιοχή, Ρώσοι, Λευκορώσοι και Καζάχοι θα έχουν πλέον την απόλυτη ελευθερία να επιλέξουν πού θα σπουδάσουν, πού θα εργαστούν ή θα αναπτύξουν επιχειρηματική δραστηριότητα, ενώ η σχετική συμφωνία αναμένεται να υπογραφεί εντός του 2012 και να τεθεί σε πλήρη λειτουργία από το 2013.
Σκλήρυνση με ΝΑΤΟ
Προετοιμάζοντας το έδαφος για την επερχόμενη, όπως εκτιμάται, «σκλήρυνση» των ρωσικών θέσεων με τον Β. Πούτιν απόλυτο άρχοντα του Κρεμλίνου, ο αντιπρόσωπος της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ Ντμίτρι Ραγκόζιν δήλωσε ότι το Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας, που ιδρύθηκε το 2002, δεν ικανοποιεί πλέον τη Ρωσία, γιατί δεν λειτουργεί με ισοτιμία των μερών, γι' αυτό και «ο επόμενος πρόεδρος της Ρωσίας μπορεί να μην παραστεί στη συνεδρίασή του στο Σικάγο». Κορυφαία παραδείγματα ανισοτιμίας είναι, σύμφωνα με τον κ. Ραγκόζιν, η επιθετική πολιτική του ΝΑΤΟ ως προς την προώθηση της αντιπυραυλικής ασπίδας στην Ευρώπη και η στάση του στο Κόσοβο, όπου «έχει πλήρως ταχθεί με τους Κοσοβάρους και προσπάθησε να αποκόψει και την τελευταία δίοδο ζωής μεταξύ των Σέρβων της επαρχίας και της ίδιας της Σερβίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...