Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου 2011

Αίτημα ένταξης του παλαιστινιακού κράτους στον ΟΗΕ

 Ο Αμπάς καταθέτει αίτημα ένταξης παλαιστινιακού κράτους στον ΟΗΕ
Κανονικά θα προχωρήσει ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς στην κατάθεση του αιτήματος αναγνώρισης ενός παλαιστινιακού κράτους από τον ΟΗΕ, παρά τις αντιδράσεις των ΗΠΑ και άλλων χωρών.

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος θα καταθέσει το αίτημα στον ΓΓ του ΟΗΕ, πριν από την ομιλία του ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης το απόγευμα της Παρασκευής (ώρα Ελλάδος).

Σύμφωνα με τον Παλαιστίνιο πρεσβευτή στα Ηνωμένα Έθνη, ο Μ.Αμπάς θα υποβάλλει το αίτημα στην διάρκεια συνάντησής του με τον Μπαν Γκι-μουν στις 18:35 ώρα Ελλάδος.

Ο Μπαράκ Ομπάμα έχει προειδοποιήσει ήδη τον Μαχμούντ Αμπάς ότι θα ασκήσει βέτο σε οποιοδήποτε σχέδιο για αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους που θα τεθεί σε ψήφιση στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Μιλώντας κατά την έναρξη της 66ης Γενικής Συνέλευσης επέρριψε ευθύνες για το αδιέξοδο στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων και στις δύο πλευρές, αναγνωρίζοντας, ωστόσο, ότι «οι Παλαιστίνιοι αξίζουν το δικό τους κράτος» και πως αυτό θα επιτευχθεί μόνο μέσω των συνομιλιών των δύο μερών.

Στην ομιλία του, ο Ομπάμα είχε απορρίψει το αίτημα ένταξης ενός Παλαιστινιακού κράτους, υπογραμμίζοντας πως δεν υπάρχει «σύντομος δρόμος» για την επίτευξη ειρήνης.

«Η ειρήνη δεν θα έρθει με δηλώσεις και αποφάσεις του ΟΗΕ. Αν ήταν τόσο εύκολο θα είχε ήδη έρθει» είπε.

Την ίδια ώρα, το Κουαρτέτο για τη Μέση Ανατολή (ΗΠΑ, ΟΗΕ, ΕΕ, Ρωσία) εξακολουθεί να αναζητά λύση για την επανέναρξη των συνομιλιών Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

Αξιωματούχος της κυβέρνησης των ΗΠΑ δήλωσε ότι οι απεσταλμένοι του Κουαρτέτου «συνεχίζουν να εργάζονται εποικοδομητικά» και θα έχουν νέα συνάντηση το πρωί της Παρασκευής.

Διπλωμάτες των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της ΕΕ και του ΟΗΕ, που συναντώνται στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού, προσπαθούν να συμφωνήσουν σε ένα κείμενο για την επανέναρξη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων Ισραήλ-Παλαιστινίων.

Ωστόσο, κάτι τέτοιο θεωρείται πολύ δύσκολο.

Την Παρασκευή, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός θα μιλήσει στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, όπου -σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ- ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου «θα καλέσει τους Παλαιστίνιους να δεσμευτούν σε εντατικές ειρηνευτικές συνομιλίες».

Απορρίπτει την πρόταση Σαρκοζί η Τουρκία

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς απέρριψε την πρόταση που έγινε στον ΟΗΕ από τον πρόεδρο της Γαλλίας να δοθεί στους Παλαιστίνιους ένα προσωρινό καθεστώς, συγκρίνοντάς την με την αντίθεση του Νικολά Σαρκοζί στην είσοδο της Τουρκίας στην ΕΕ.

Τον τελευταίο καιρό, αναφορικά με την αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους, «φαίνεται πως ορισμένες χώρες έχουν αλλάξει ιδέες, εξαιτίας της επιρροής του Ισραήλ» δήλωσε ο Μπουλέντ Αρίντς, στη διάρκεια συνάντησής του με Ευρωπαίους δημοσιογράφους.

«Αυτό που είπε ο Σαρκοζί σχετικά με την Παλαιστίνη είναι ανάλογο μ' αυτό που έχει πει σχετικά με την Τουρκία, όταν πρότεινε να μην είναι πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης» σχολίασε ο Μπ.Αρίντς.

«Ελπίζω ότι η πρόταση της Παλαιστίνης να γίνει ένα πλήρες μέλος (του ΟΗΕ) θα γίνει δεκτή από το Συμβούλιο Ασφαλείας» πρόσθεσε.

Την Τετάρτη, από το βήμα του ΟΗΕ, ο Γάλλος πρόεδρος αναφέρθηκε στις επιλογές που συζητούνται παρασκηνιακά στην ΕΕ, προτείνοντας να συνεννοηθούν οι Παλαιστίνιοι και οι Ισραηλινοί σε ένα σφιχτό χρονοδιάγραμμα διαπραγματεύσεων.

Παράλληλα, πρότεινε να λάβουν οι Παλαιστίνιοι ένα «ενδιάμεσο καθεστώς κράτους παρατηρητή» στον ΟΗΕ.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...