• ΤΟ ΦΤΥΑΡΙ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΕΛΛΑΔΑΡΑ
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

Συμφωνία για δάνειο από την Ρωσία μέχρι το τέλος του έτους η Κύπρος

Στο τέλος του έτους το νωρίτερο, αναμένεται να επιτευχθεί η συμφωνία για το δανεισμό της Κύπρου από τη Ρωσία, όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Sergei Storchak.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Dow Jones Newswires, η Μόσχα βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Κύπρο για τη χορήγηση δανείου μέχρι και 2,5 δισ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε στις αρχές του μήνα ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών.

Η Κύπρος, που έχει στενούς δεσμούς με τη Ρωσία και είναι έδρα για εκατοντάδες ρωσικές επιχειρήσεις, βλέπει το κόστος δανεισμού της να αυξάνεται στις δευτερογενείς αγορές, μετά από συνεχείς υποβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης, εξαιτίας της έκθεσης των τραπεζών στην Ελλάδα και του ρίσκου εκτέλεσης του προϋπολογισμού της.



Εξάλλου, ο Storchak δήλωσε σήμερα ότι η Ρωσία ακόμη επεξεργάζεται το ενδεχόμενο να επενδύσει στο EFSF, προειδοποιώντας ωστόσο ότι ο μηχανισμός διάσωσης θα πρέπει να «σταθεί στα πόδια του» από τις ευρωπαϊκές χώρες.

«Σίγουρα, η θέση του υπουργείου είναι ότι θα χρησιμοποιήσουμε αυτό το εργαλείο. Αλλά πρέπει να αναπτυχθεί χρησιμοποιώντας τους πόρους των Ευρωπαίων», δήλωσε ο Storchak σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της συνάντησης του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Πρόσθεσε ότι το EFSF θα πρέπει να σταθεί στα πόδια του, να μετατραπεί σε κάποιου είδους οργανισμό, ένα αυτάρκη δανειστή, στον οποίο επενδύουν όχι μόνο οι χώρες αλλά και τα hedge funds και τα ασφαλιστικά ταμεία.

http://www.capital.gr/News.asp?id=1288666


Πηγή:www.capital.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...