• ΤΟ ΦΤΥΑΡΙ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΕΛΛΑΔΑΡΑ
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2011

ΞΕΣΠΟΥΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΣΤΟΥΣ ΚΟΥΡΔΟΥΣ

Τουρκικά στρατεύματα με την υποστήριξη μαχητικών επιχειρούν κατά θέσεων των Κούρδων ανταρτών στο έδαφος του βόρειου Ιράκ, σε αντίποινα για το θάνατο 24 στρατιωτών σε επιθέσεις του PKK στην τουρκική επαρχία Χακάρι. Πρόκειται για τις βαρύτερες απώλειες για τον τουρκικό στρατό από το 1992 και ο Τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ προειδοποίησε με σκληρή εκδίκηση.

Είκοσι τέσσερις στρατιώτες σκοτώθηκαν και 18 τραυματίστηκαν σε ενέδρες που έστησαν τα ξημερώματα Κούρδοι αντάρτες κατά αστυνομικών τμημάτων και στρατιωτικών φυλακίων στην επαρχία Χάκαρι της νοτιοανατολικής Τουρκίας κοντά στα ιρακινά σύνορα.
Το πρακτορείο Dogan μετέδωσε ότι εκτιμάται πως περίπου 200 Κούρδοι έλαβαν μέρος στις συντονισμένες επιθέσεις. Είχε προηγηθεί την Τρίτη έκρηξη βόμβας στη βορειο-ανατολική επαρχία Μπιτλίς, η οποία κόστισε τη ζωή πέντε στρατιωτών και τριών πολιτών, ανάμεσά τους ένα τετράχρονο κορίτσι.
Ο Τούρκος επιτελάρχης και οι υπουργοί Εσωτερικών και Άμυνας έσπευσαν στη συνοριακή περιοχή, ενώ ο Ταγίπ Ερντογάν ακύρωσε προγραμματισμένη επίσκεψη στο Καζακστάν, δηλώνοντας ότι στρατεύματα πραγματοποιούν επιχειρήσεις «θερμής καταδίωξης» στην περιοχή.
Το ειδησεογραφικό δίκτυο NTV μετέδωσε, χωρίς να επικαλείται την πηγή της πληροφόρησης του, ότι τουρκικά στρατεύματα διείσδυσαν σε βάθος τεσσάρων χιλιομέτρων στο Ιράκ και ελικόπτερα μεταφέρουν κομάντος στη μεθόριο.
Η εισβολή στην παρούσα φάση εμφανίζεται περιορισμένης κλίμακας -η τελευταία μεγάλη χερσαία επιχείρηση της Τουρκίας στο βόρειο Ιράκ είχε διεξαχθεί το 2008.
Το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) δήλωσε ότι μαίνονται συγκρούσεις σε δύο διαφορετικές περιοχές κοντά στην ορεινή μεθόριο Τουρκίας-Ιράκ.
Η Τουρκία ζήτησε την περασμένη εβδομάδα από το Ιράκ να κινηθεί κατά των κουρδικών βάσεων στα βόρεια, λέγοντας ότι «η υπομονή της εξαντλείται» μπροστά στις επιθέσεις που εξαπολύονται στην Τουρκία από ιρακινό έδαφος.
«Κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει αυτό που συνέβη. Αυτοί που μας προκάλεσαν τέτοιο πόνο θα βιώσουν μεγαλύτερο πόνο. Αυτοί που νομίζουν ότι θα αποδυναμώσουν τη χώρα μας με αυτές τις επιθέσεις ή ότι θα την εκβιάσουν θα καταλάβουν ότι η εκδίκηση για αυτές τις επιθέσεις θα είναι μεγάλη» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιούλ σε δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη.
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...