• ΤΟ ΦΤΥΑΡΙ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΕΛΛΑΔΑΡΑ
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Ψηφιοποίησαν τα χειρόγραφα της Νεκράς Θάλασσας (VIDEO)


Τη δυνατότητα της άμεσης πρόσβασης σε σπάνια χειρόγραφα, τα οποία ανακαλύφθηκαν το 1947 στη Νεκρά Θάλασσα και χρονολογούνται μεταξύ του 2ου και 1ου π.Χ. αιώνα έχουν πλέον οι χρήστες του Διαδικτύου. To Μουσείο της Ιερουσαλήμ, όπου βρίσκονται τα σπάνια ευρήματα, σε συνδυασμό με τη Google προχώρησε στην ψηφιοποίηση τους, επιτρέποντας έτσι την πρόσβαση σε κάθε ενδιαφερόμενο.

Οι εικόνες των χειρογράφων έχουν ανάλυση έως και 1.200 megapixels, επιτρέποντας στους χρήστες να εστιάσουν σε τέτοιο βάθος που θα μπορούσαν να εξετάσουν ακόμη και το δέρμα στο οποίο έχουν γραφεί.


Στα χειρόγραφα εμφανίζεται η αγγλική μετάφραση κατά την επιλογή συγκεκριμένων χωρίων, ενώ το κείμενό τους μπορεί να αναζητηθεί και μέσα από την κεντρική μηχανή αναζήτησης της Google. Τα χειρόγραφα της Νεκράς Θάλασσας περιλαμβάνουν 1000 περίπου Ιουδαϊκά χειρόγραφα σε περγαμηνή και πάπυρο γραμμένα στην εβραϊκή, αραμαϊκή και ελληνική γλώσσα.
Ανακαλύφθηκαν από ένα νεαρό Βεδουίνο βοσκό σε μια σπήλια της ερήμου της Ιουδαίας και αποτελούν τα παλαιότερα γνωστά Βιβλικά κείμενα.

Δείτε το video...εδώ
http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=387553&cid=5
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...