• ΤΟ ΦΤΥΑΡΙ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΕΛΛΑΔΑΡΑ
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2011

Το δεύτερο σχέδιο διάσωσης μπαίνει σε εφαρμογή


Την επαναγορά όλων ελληνικών ομολόγων ταυτόχρονα με το πρόγραμμα ανταλλαγής τους προβλέπεται από το δεύτερο σχέδιο διάσωσης προβλέπει έγγραφο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Το έγγραφο αναφέρει πως η διαδικασία αυτή θα είναι ανοιχτή σε όλους τους επενδυτές και θα συμπεριλαμβάνει όλα τα υφιστάμενα ελληνικά κρατικά ομόλογα.

Επίσης προτείνεται να λάβει χώρα παράλληλα και με προϋπόθεση την ανταλλαγή τους ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο χρόνος που θα έχουν στη διάθεσή τους οι οίκοι αξιολόγησης για να θεωρήσουν πως η Ελλάδα βρίσκεται σε “επιλεκτική χρεοκοπία”.



Η Ελλάδα θα μπορεί να επαναγοράσει τα ομόλογα μέσω δημοπρασίας χρησιμοποιώντας βραχυπρόθεσμα χρεόγραφα με discount που θα εκδωθούν από το EFSF.

Στο έγγραφο, με ημερομηνία 19 Σεπτεμβρίου, αναφέρεται επίσης πως το EFSF θα είναι η μόνη πηγή χρηματοδότησης για την επαναγορά των ομολόγων.

“Εάν η προσφορά είναι μόνο για τα βραχυπρόθεσμα χρεόγραφα του EFSF και όχι για μετρητά κάθε πλειοδότης θα αποφάσιζε από μόνος του για την αξία τους,” αναφέρει το έγγραφο.

Η επαναγορά, το ύψος της οποίας υπολογίζεται σε 20 δισ. ευρώ, εκτιμάται πως θα μειώσει το χρέος της Ελλάδας περισσότερο από την ανταλλαγή ομολόγων.

Επιπλέον, σύμφωνα πάλι με το Bloomberg, ξεχωριστό εσωτερικό έγγραφο της Ε.Ε., προβλέπει την επιτάχυνση της θέσεως σε εφαρμογή του μόνιμο μηχανισμού στήριξης (ESM).

Συγκεκριμένα, αξιωματούχοι της Ε.Ε., θα εξετάσουν την επόμενη εβδομάδα τα πλεονεκτήματα που θα έχει για το κόστος, δημιουργίας του ESM τον Ιούλιο του 2012 αντί του 2013 με κεφάλαια ύψους 500 δισ. ευρώ.

Η ταχύτερη ενεργοποίησή του θα πρόσφερε μία περισσότερο αποτελεσματική δομή χρηματοδότησης η οποία θα μείωνε τη συνεισφορά των πιστωτών τουλάχιστον κατά 38,5 δισ. ευρώ και ειδικά της Γερμανίας κατά 11,5 δισ. ευρώ.

Ερωτηθείς γι’ αυτό το θέμα ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Olli Rehn, σημείωσε πως η Ε.Ε. εργάζεται με βάση τη διορία του 2013, τονίζοντας πως το σημαντικότερο ζήτημα είναι η πλήρης έγκριση της αλλαγής του EFSF από όλα τα κοινοβούλια έως το τέλος Οκτωβρίου.

Όταν αυτό ολοκληρωθεί τότε η Ε.Ε. θα μπορεί να επικεντρωθεί σε άλλα ζητήματα για την οικονομική διακυβέρνηση κα τη χρηματοδότηση της βοήθειας, συμπεριλαμβανομένης κα της μόχλευσης των πόρων του EFSF, συμπλήρωσε ο Rehn.

http://www.capital.gr/News.asp?id=1289420


Πηγή:www.capital.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...