• ΤΟ ΦΤΥΑΡΙ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΕΛΛΑΔΑΡΑ
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2011

Αμπε μπα μπλομ...τελικά που θα πέσει αυτός ο δορυφόρος;

Αλλαγή πορείας φαίνεται να διαγράφει ο δορυφόρος της NASA, κομμάτια του οποίου αναμενόταν νωρίτερα να πέσουν στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας, υπό την προϋπόθεση βέβαια να περάσουν την ατμόσφαιρα.Σύμφωνα με τις τελευταίες ενδείξεις κομμάτια του δορυφόρου είναι πιθανό να πέσουν στην έρημο Σαχάρα. Οι πιθανότητες κατά την ΝΑΣΑ κομμάτι του δορυφόρου να πετύχει έναν, οποιονδήποτε, άνθρωπο στη γη είναι 1/3200. Πιθανότητα όχι και εντελώς ασήμαντη στατιστικώς.
Η NASA δεν έχει προσδιορίσει ακριβώς σε ποιο σημείο θα πέσουν τα κομμάτια του δορυφόρου αν και εκτιμάται ότι θα είναι κοντά στο κομμάτι της Βόρειας Ιταλίας.
Ο δορυφόρος UARS, που ζυγίζει περίπου 5,5 τόνους έχει ξεφύγει από την τροχιά του και αναμένεται να φτάσει στην επιφάνεια της Γης σε λίγες ώρες.

Όπως επισημαίνει η εφημερίδα δεν είναι εύκολο να πραγματοποιηθούν ακριβείς εκτιμήσεις για το πότε και που θα προσκρούσει ο δορυφόρος.
Ο δορυφόρος αποτελεί το μεγαλύτερο διαστημικό απόβλητο που προσκρούει στη Γη τα τελευταία 30 χρόνια. Κατά την είσοδό του στην ατμόσφαιρα αναμένεται να πάρει φωτιά και να σπάσει σε περίπου 100 κομμάτια, δημιουργώντας μπάλες φωτιάς που θα είναι ορατές και τη μέρα.
Περίπου 26 από αυτά τα κομμάτια, το μεγαλύτερο εκ των οποίων θα ζυγίζει περίπου  140 κιλά, εκτιμάται ότι θα επιβιώσουν της εισόδου στην ατμόσφαιρα.

http://www.enet.gr/?i=news.el.kosmos&id=312340
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...