• ΤΟ ΦΤΥΑΡΙ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΕΛΛΑΔΑΡΑ
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2011

Χαμένες οι θυσίες των πολιτών λένε οι δημοσκοπήσεις


Η ΝΔ εμφανίζεται να προηγείται στην πρόθεση ψήφου του ΠΑΣΟΚ σε δυο δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται σε εφημερίδες της Κυριακής, ωστόσο αυτό που προκαλεί μεγαλύτερη αίσθηση είναι ότι και στις δύο ως πρώτο κόμμα θεωρούνται οι αναποφάσιστοι και όσοι δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν λευκό ή άκυρο, καθώς πλησιάζουν το ένα τρίτο του εκλογικού σώματος.

Πιο συγκεκριμένα, σε δημοσκόπηση της Alco για την εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» η ΝΔ προηγείται του ΠΑΣΟΚ με διαφορά 5,8%, ωστόσο τα δύο κόμματα συγκεντρώνουν ιστορικά χαμηλά αφού η ΝΔ έχει 21,3% και το ΠΑΣΟΚ μόλις 15,5%. Το ΚΚΕ ακολουθεί με  7,4% και στην τέταρτη θέση σκαρφαλώνει ο ΛΑΟΣ με 5,6%. Ο ΣΥΡΙΖΑ σφυγμομετρείται στο 5% ενώ στην Βουλή φέρονται να μπαίνουν και οι Οικολόγοι Πράσινοι με 3,3%. Η Δημοκρατική Αριστερά ακολουθεί με 2,5% και η Δημοκρατική Συμμαχία με 2,2% ενώ το Άρμα Πολιτών καταγράφει 1,6% και άλλο κόμμα επιλέγει το 3,3%. Η αδιευκρίνιστη ψήφος φτάνει 32,6% (λευκό - άκυρο - αποχή - αναποφάσιστοι).

Με αναγωγή επί των εγκύρων, η διαφορά των δύο μεγάλων κομμάτων φθάνει τις 8 μονάδες (ΝΔ 29,3 % - ΠΑΣΟΚ 21,3%). Όπως προκύπτει από την ιδία δημοσκόπηση το 79% πιστεύει ότι πήγαν χαμένες οι θυσίες των πολιτών τους τελευταίους 12 μήνες ενώ 6 στους 10 πολίτες φοβούνται ότι θα χάσουν τη δουλειά τους.

Ανάλογα είναι τα συμπεράσματα της δημοσκόπησης της εταιρείας Pulse για την εφημερίδα «Τύπος της Κυριακής», όπου η διαφορά ΝΔ με ΠΑΣΟΚ καταγράφεται στις έξι ποσοστιαίες μονάδες. Συγκεκριμένα η ΝΔ συγκεντρώνει 21,5% και ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 15,5%. Το ΚΚΕ φτάνει το 9% ενώ ακολουθούν ο ΛΑΟΣ με 5,5% και ο ΣΥΡΙΖΑ με 5%. Ακριβώς στο 3% καταγράφεται η Δημοκρατική Αριστερά, στο 2,5% οι Οικολόγοι Πράσινοι και στο 2% η Δημοκρατική Συμμαχία και το Αρμα Πολιτών, ενώ άλλο κόμμα φέρεται να ψηφίζει το 4%. Όσοι δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν λευκό ή αποχή ή είναι αναποφάσιστοι φθάνουν το 30% .

Στη δημοσκόπηση αυτή το 59,5% δεν επιλέγει ως καταλληλότερο πρωθυπουργό κανέναν μεταξύ των Γ.Παπανδρέου και Αντ. Σαμαρά. Στην ερώτηση, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης συγκεντρώνει 24% και ο πρωθυπουργός 15%. Τέλος, η συσπείρωση του ΠΑΣΟΚ είναι στο 36% και της ΝΔ στο 60%.

http://www.star.gr/politics/108390/
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...