Τον κώδωνα του κινδύνου για τη ραγδαία εξάπλωση ανθεκτικών και πολυανθεκτικών στελεχών της φυματίωσης στην Ευρώπη κρούει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εγκαινιάζοντας ένα ειδικό σχέδιο δράσης για την καταπολέμηση της νόσου στην περιοχή.
Στόχος του τετραετούς αυτού προγράμματος, το κόστος του οποίου εκτιμάται στα 5 δισ. δολάρια, είναι η πρόληψη 263.000 κρουσμάτων ανθεκτικής και πολυανθετικής φυματίωσης και η αποφυγή 120.000 θανάτων. Η πολυανθεκτική φυματίωση είναι μια ιδιαιτέρως επικίνδυνη μορφή της νόσου. Προκαλείται από βακίλους που είναι ανθεκτικοί στα αντιβιοτικά και συχνά αναπτύσσονται όταν οι ασθενείς δεν ακολουθούν σωστά τη θεραπεία τους μέχρι τέλους ή όταν δεν τηρούνται οι κανόνες υγιεινής στα νοσοκομεία. Η θεραπεία της πολυανθεκτικής φυματίωσης είναι πολύ δύσκολη -περιλαμβάνει μακροχρόνια χημειοθεραπεία- και δαπανηρή (με εκατονταπλάσιο κόστος από αυτό της κλασικής αγωγής). Από τα 440.000 κρούσματα πολυανθεκτικής φυματίωσης που καταγράφονται επισήμως κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο, τα 81.000 (δηλαδή το 18% του συνόλου) εμφανίζονται στην Ευρώπη και κυρίως σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και της πρώην Σοβιετικής Ενωσης (ο ΠΟΥ συμπεριλαμβάνει στην περιοχή της Ευρώπης 53 ευρωπαϊκές και κεντροασιατικές χώρες). Ωστόσο, ούτε η Δυτική Ευρώπη έχει διαφύγει τον κίνδυνο. Το Λονδίνο, πόλος έλξης μεγάλου αριθμού μεταναστών από φτωχές χώρες, έχει το μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων φυματίωσης μεταξύ των δυτιοκοευρωπαϊκών πρωτευουσών (3.500 το χρόνο), με μια αύξηση 30% μέσα σε δέκα χρόνια και διπλασιασμό των κρουσμάτων πολυανθεκτικής φυματίωσης μεταξύ του 2005 και του 2009. Το σχέδιο δράσης του ΠΟΥ δίνει έμφαση στην ευαισθητοποίηση γιατρών και την ενημέρωση του κοινού σχετικά με τους κινδύνους και τα συμπτώματα της φυματίωσης, την έγκαιρη διάγνωση κι αντιμετώπιση της νόσου με τα σωστά φάρμακα και την πολύμηνη παρακολούθηση των ασθενών ώστε να διασφαλιστεί η ολοκλήρωση της θεραπείας. Απουσία θεραπείας, ένας ασθενής μπορεί να μολύνει 10 με 15 άτομα σε ένα χρόνο.
Σε μια άλλη εξέλιξη, ο ΠΟΥ επισημαίνει σε έκθεσή του ότι η κυριότερη αιτία θανάτου παγκοσμίως είναι οι μη μεταδιδόμενες ασθένειες, όπως τα καρδιακά νοσήματα, ο καρκίνος, τα αναπνευστικά νοσήματα και ο διαβήτης, ασθένειες που οφείλονται εν πολλοίς στο αλκοόλ, το κάπνισμα, την έλλειψη σωματικής άσκησης και την κακή διατροφή. Μια ευχάριστη, τέλος, είδηση έρχεται από τον ΟΗΕ, που ανακοίνωσε ότι μια δεκαετής, εντατική εκστρατεία συνέβαλε στη μείωση των κρουσμάτων ελονοσίας κατά 50%.
http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=15/09/2011&id=309824