Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου 2011

Ποδηλασία στην πόλη ίσον ευρεία γκάμα προβλημάτων των πνευμόνων

Όσοι κινούνται με ποδήλατό στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, αντιμετωπίζουν αυξημένους κινδύνους για την υγεία τους, καθώς σταδιακά οι πνεύμονές τους εισπνέουν και κατακρατούν αυξημένα επίπεδα αιθάλης.
Βρετανοί ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Τζόναθαν Κριγκ της Ιατρικής Σχολής του Λονδίνου, βρήκαν ότι οι ποδηλάτες των πόλεων έχουν υψηλότερα επίπεδα σωματιδίων άνθρακα (αιθάλης) στους πνεύμονές τους. Εκτιμάται ότι εισπνέουν αναλογικά περισσότερη αιθάλη σε σχέση με τους πεζούς και αυτό μπορεί να προκαλέσει ζημιά στο αναπνευστικό σύστημά τους.
Τα καυσαέρια των οχημάτων περιέχουν μεγάλες ποσότητες σωματιδίων μαύρου άνθρακα και αυξάνονται οι ενδείξεις ότι η εισπνοή τους σχετίζεται με μια ευρεία γκάμα προβλημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένων των εμφραγμάτων και της υπολειτουργίας των πνευμόνων.
Οι ερευνητές συνέλεξαν δείγματα πτυέλων από πέντε ποδηλάτες που πήγαιναν με το ποδήλατο στη δουλειά τους στο Λονδίνο, καθώς και από πέντε πεζούς, όλους υγιείς μη καπνιστές ηλικίας 18 - 40 ετών.
Στη συνέχεια ανέλυσαν και σύγκριναν την ποσότητα αιθάλης που υπήρχε μέσα στα μακροφάγα κύτταρα των κατώτερων αεραγωγών των πνευμόνων (τα εξειδικευμένα αυτά κύτταρα απορροφούν ξένα υλικά που εισέρχονται στους πνεύμονες).
Η μελέτη έδειξε ότι οι ποδηλάτες είχαν κατά μέσο όρο 2,3 φορές περισσότερη αιθάλη στους πνεύμονες τους σε σχέση με τους πεζούς. Η πιθανότητα αυτή η διαφορά να έχει προκύψει από τύχη είναι μικρότερη από μία στις 100.

Ένας από τους ερευνητές (και δραστήριος ποδηλάτης ο ίδιος), ο δρ Τσινέντου Νουοκόρο, δήλωσε ότι «η ποδηλασία μέσα σε μια μεγάλη ευρωπαϊκή πόλη αυξάνει την έκθεση στην αιθάλη».
«Αυτό», πρόσθεσε, «μπορεί να οφείλεται σε ένα αριθμό παραγόντων, όπως στο γεγονός ότι οι ποδηλάτες αναπνέουν πιο βαθιά και με ταχύτερο ρυθμό σε σχέση με τους πεζούς, ενώ παράλληλα βρίσκονται πιο κοντά στις εξατμίσεις, πράγμα που αυξάνει τον αριθμό των αερομεταφερόμενων σωματιδίων, τα οποία διεισδύουν στους πνεύμονές τους».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2062469
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...