• ΤΟ ΦΤΥΑΡΙ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΕΛΛΑΔΑΡΑ
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

Τα ψιλά γράμματα για τη διενέργεια δημοψηφίσματος ...Πως θα γίνει το δημοψήφισμα

Τα ψιλά γράμματα για τη διενέργεια δημοψηφίσματος περιέχει το σχετικό σχέδιο νόμου που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή από τη κυβέρνηση.
Το δημοψήφισμα θα προκηρύσσεται με προεδρικό διάταγμα και θα γίνεται μέσα σε ενα μήνα από την ημερομηνία αυτή. Οι πολίτες θα ψηφίζουν με διαδικασία όπως στις εκλογές, ημέρα Κυριακή, 7 π.μ με 7 μ.μ., βάζοντας ένα σταυρό δίπλα στο ναι ή το όχι ή το αντίστοιχο ερώτημα κατά περίπτωση. Δικαίωμα ψήφου έχουν οι Έλληνες και οι Ελληνίδες που είναι εγεγγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και βρίσκονται στην Ελλάδα την ημέρα του δημοψηφίσματος.
Για κρίσιμα εθνικά θέματα το αποτέλεσμα θα είναι δεσμευτικό με συμμετοχή τουλάχιστον του 40% των εγεγγραμένων στους καταλόγους. Αντίθετα εάν το δημοψήφισμα αφορά ψηφισμένο νομοσχέδιο για σοβαρό κοινωνικό ζήτημα (τα δημοσιονομικά ζητήματα σύμφωνα με το σχέδιο νόμου δεν θα μπορουν να τεθούν στο δημοψήφισμα) θα απαιτείται συμμετοχή τουλάχιστον του 50% των πολιτών.
Οι δαπάνες των κομμάτων θα έχουν ταβάνι το 30% της χρηματοδότησης των τελευταίων γενικών βουλετικών εκλογών ενώ τα ΜΜΕ υποχρεούνται να μεταδίδουν μηνύματα όσων συμμετέχουν στο δημοψήφισμα.

http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=311016
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...