• ΤΟ ΦΤΥΑΡΙ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΕΛΛΑΔΑΡΑ
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011

"Κυκλωτική" κίνηση απομόνωσης του Ισραήλ από τον Ερντογάν

Με μία “επίθεση” φιλίας προς τις χώρες της “αραβικής άνοιξης”, που άρχισε χθες από το Κάιρο, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιχειρεί μια κυκλωτική κίνηση απομόνωσης του Ισραήλ καθώς οι σχέσεις των δύο άλλοτε -καθ' υπόδειξη της Ουάσιγκτον- συμμάχων χωρών βρίσκονται στο ναδίρ...

Η περιοδεία Ερντογάν στις γειτονικές του Ισραήλ αραβικές χώρες έχει επίσης στόχο την άσκηση έντονης πίεσης στην ισραηλινή κυβέρνηση προκειμένου να εγκαταλείψει το σχέδιό της για πετρελαϊκές έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο.
Στο Κάιρο, όπου βρίσκεται το επίκεντρο έντονης διπλωματικής κινητικότητας γύρω από την επικείμενη αναγνώριση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους από τον ΟΗΕ, ο Ερντογάν θα συμμετάσχει στη σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου και κατόπιν θα συναντηθεί με την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον καθώς και τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς.
Σύμφωνα με την "Αλ Αχράμ" του Καΐρου ο Ερντογάν αναμένεται να υπογράψει με την αιγυπτιακή κυβέρνηση "διακήρυξη στρατηγικής συνεργασίας" Τουρκίας - Αιγύπτου. Στην συνέχεια θα επισκεφθεί την Τυνησία και τη Λιβύη, τις άλλες δύο αραβικές χώρες της βόρειας Αφρικής όπου λαϊκές εξεγέρσεις ανέτρεψαν τα πολύχρονα αυταρχικά καθεστώτα τους. Στόχος της Άγκυρας είναι να συνάψει στενούς δεσμούς συνεργασίας με τις νέες αρχές των χωρών αυτών.

Η Τουρκία απέλασε τον πρεσβευτή του Ισραήλ στην Άγκυρα αντιδρώντας στην ισραηλινή επιδρομή κατά του τουρκικού πλοιαρίου "Μαβί Μαρμαρά" που συμμετείχε στο στολίσκο μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα τον Μάιο του 2010. Την περασμένη εβδομάδα η πρεσβεία του Ισραήλ στο Κάιρο δέχτηκε επίθεση από Αιγύπτιους διαδηλωτές αναγκάζοντας τον Ισραηλινό πρέσβη να εγκαταλείψει τη χώρα.

Οι εξελίξεις αυτές, σε συνδυασμό με την προσπάθεια των Παλαιστίνιων για αναγνώριση του κράτους τους από τον ΟΗΕ έχουν προκαλέσει έντονη ανησυχία στο Ισραήλ. "Πρέπει να συζητήσουμε όσα συμβαίνουν με την Τουρκία, την Αίγυπτο και τους Παλαιστίνιους" δήλωσε την Κυριακή ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Εχούντ Μπάρακ συγκαλώντας έκτακτη σύσκεψη με τους επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας.
Ο Ερντογάν ωστόσο πέρασε και πάλι στην αντεπίθεση δηλώνοντας στην αιγυπτιακή εφημερίδα “Αλ Σουρούκ” ότι το Ισραήλ έχει εξελιχθεί σε "κακομαθημένο παιδί". Κατηγόρησε μάλιστα το Τελ Αβίβ ότι "όχι μόνο ασκεί κρατική τρομοκρατία εναντίον των Παλαιστινίων αλλά άρχισε και να ενεργεί ανεύθυνα". Το Ισραήλ "δεν θέλει να αναγνωρίσει τα λάθη του ή ότι ο κόσμος γύρω του αλλάζει", πρόσθεσε, αναφερόμενος στην άρνηση της ισραηλινής κυβέρνησης να ζητήσει συγγνώμη για την επίθεση στο "Μαβί Μαρμαρά".
Εξάλλου, σε άλλη συνέντευξή του στο Αλ Τζαζίρα, ο Ερντογάν είπε πως η ισραηλινή επιδρομή κατά του τουρκικού πλοιαρίου κατά την οποία σκοτώθηκαν εννέα Τούρκοι ακτιβιστές συνιστούσε "αιτία πολέμου".

http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=638333
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...