Κυριακή, 25 Σεπτεμβρίου 2011

Έξαρση του φαινομένου των απαγωγών λόγω της οικονομικής κρίσης


«Ντελίβερι» οι απαγωγείς της 22χρονης στην Καστοριά


Οι  απ

αγωγές από ανθρώπους της διπλανής πόρτας και με λευκό ποινικό μητρώο προβληματίζουν τις αρχές ασφαλείας , ύστερα  κι από την εξιχνίαση της απαγωγής της 22χρονης φοιτήτριας στην Καστοριά πριν από λίγες ώρες.   Η 22χρονη αφέθηκε ελεύθερη μετά από  τρεις ημέρες ομηρείας κι αφού ο πατέρας της, δικηγόρος και πρώην δήμαρχος Ιωαννίνων, κατέβαλε λύτρα της τάξης των 43.000 ευρώ.  Όπως προέκυψε από τις έρευνες της αστυνομίας οι δύο    έλληνες οργανωτές της απαγωγής  ήταν ένας 43χρονος, μάγειρας σε πιτσαρία των Ιωαννίνων, και άμεσος συνεργός του ένας 32χρονος  «ντελίβερι» που εργαζόταν στο ίδιο κατάστημα.
Οι δύο δράστες  ουδέποτε είχαν απασχολήσει τις διωκτικές αρχές για οποιοδήποτε αδίκημα. Στην απαγωγή είχε συνεργασθεί  κι ένας 37χρονος  Αλβανός που εργαζόταν  περιστασιακά σε διάφορες δουλειές.  Κι αυτός είχε λευκό ποινικό μητρώο.
Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. σημειώνουν ότι από τις 15 απαγωγές που έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια μόνο 4-5 (οι απαγωγές των Π. Παναγόπουλου,  Γ. Μυλωνά, Ε. Χαΐτογλου, Ι. Ζώνα ) έχουν διαπραχθεί από σεσημασμένους κακοποιούς. Στις υπόλοιπες  πρωταγωνιστούν άτομα με λευκό ποινικό μητρώο που συνήθως έχουν απρόβλεπτη εξέλιξη. Όπως συνέβη και με την   αρπαγή και τη δολοφονία του επιχειρηματία Γιάννη Κυπριωτάκη,   τον Μάιο του 2009 στο Ηράκλειο. Επιπλέον, όπως επισημαίνουν στην Αστυνομία «προβληματιζόμαστε από τη συχνότητα των απαγωγών, αφού τους τελευταίους μήνες έχουν καταγραφεί τέσσερις . Κι ίσως υπάρξουν κι άλλες λόγω της οικονομικής κρίσης…».
  Όπως αναφέρουν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. οι τρεις δράστες   επειδή αντιμετώπιζαν  οικονομικά προβλήματα αποφάσισαν προ διμήνου να   οργανώσουν την απαγωγή της 22χρονης  φοιτήτριας  που σπούδαζε στην Καστοριά. 
 Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ.  έχουν εντυπωσιαστεί από τη μεθοδικότητα των «ερασιτεχνών» απαγωγέων…
Αρχικά οι τρεις δράστες επισκέπτονταν αρκετά συχνά την πόλη αυτή για να οργανώσουν εκεί την απαγωγή.
 Ακολούθως άρχισαν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα της στο Facebookπροκειμένου να βρουν τρόπο να την παρασύρουν.  Επιπλέον προ 20 ημερών νοίκιασαν αγροτική κατοικία στο ύψος του 20ού χιλιομέτρου της οδού Ιωαννίνων - Αρτας όπου κρατήθηκε η 22χρονη.
 Επίσης φρόντισαν ώστε η επικοινωνία τους με τον πατέρα της απαχθείσης να γίνει με το δικό της κινητό τηλέφωνο και όχι με καρτοκινητά  δικά τους τα οποία θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη ταυτοποίησή τους. Στις ίδιες τηλεφωνικές επικοινωνίες άλλαζαν συνεχώς θέσεις απ’ όπου επικοινωνούσαν προκειμένου να μη δώσουν το στίγμα τους και συλληφθούν.
Τελικά, η αρπαγή της κοπέλας έγινε το βράδυ της προηγούμενης Τετάρτης αφού την παρέσυραν σε ένα σημείο κοντά στο σπίτι της    με πρόσχημα ότι είχε κερδίσει σε διαγωνισμό – μέσω Facebook - ένα  ακριβό κινητό τηλέφωνο. Ακολούθως τη μετέφεραν στην  αγροτική κατοικία. Οι δράστες στην αρχική επικοινωνία με τον πατέρα τής ομήρου ζήτησαν περίπου τέσσερα εκατομμύρια ευρώ. Όμως ύστερα από σειρά διαπραγματεύσεων αλλά και συζητήσεις που είχαν οι δράστες με την 22χρονη πείσθηκαν να περιορίσουν τις απαιτήσεις τους στα 43.000 ευρώ. Γύρω στις 04:00 σήμερα το πρωί ο πατέρας της φοιτήτριας παρέδωσε στους δράστες  το προαναφερόμενο πόσο  και έτσι άφησαν ελεύθερη τη νεαρή κοπέλα στο 8οχιλόμετρο της οδού Ιωαννίνων - Κόνιτσας.  Υστερα  από συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση με τη συμμετοχή κλιμακίου της Αντιτρομοκρατιής Υπηρεσίας αλλά και των ΕΚΑΜ, οι αστυνομικοί εντόπισαν τους τρεις δράστες στα Ιωάννινα  και τους συνέλαβαν έχοντας μάλιστα στην κατοχή τους και τα προσημειωμένα λεφτά  των λύτρων. 
Επιπλέον, μετά την απελευθέρωση της κοπέλας συνελήφθησαν μία 64χρονη Ελληνίδα και μία 27χρονη υπήκοος Ρωσίας, μητέρα και σύζυγος ενός από τους απαγωγείς, οι οποίες κατηγορούνται για αποδοχή προϊόντων εγκλήματος.
http://www.tovima.gr/society/article/?aid=421474
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...