• ΤΟ ΦΤΥΑΡΙ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΕΛΛΑΔΑΡΑ
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Τουρκία-Σκόπια εναντίον Ελλάδας


 
Ο Ερντογάν συναντήθηκε αρχικά με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρουέφσκι, στη συνέχεια με τον πρόεδρο της χώρας Γκιόργκι Ιβάνοφ και με τον πρόεδρο της Βουλής Τράικο Βελιάνοφσκι, ενώ αργότερα θα είχε συνάντηση και με τον αρχηγό του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος DUI Αλί Αχμέτι.
Οι προοπτικές ένταξεις της ΠΓΔΜ αλλά και της Τουρκίας στην Ε.Ε, θέματα διμερούς συνεργασίας αλλά και το ζήτημα της ονομασίας της γείτονος χώρας, βρέθηκαν στο επίκεντρο των σημερινών συνομιλιών του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του ομολόγου του Νίκολα Γκρουέφσκι.

Σε κοινή συνέντευξη τύπου, που ακολούθησε της συνάντησής τους, μίλησαν για εξαιρετικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και για πιθανή διεύρυνση των οικονομικών τους συνεργασιών.
Όσον αφορά στην ευρωπαϊκή προοπτική της ΠΓΔΜ ο Ερντογάν επανέλαβε τη θέση του ότι υποστηρίζει το αίτημα της ΠΓΔΜ. Συγκεκριμένα δήλωσε: "Η θέση της Ελλάδας, για εμάς, είναι ακατανόητη και άδικη. Η Μακεδονία έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί το συνταγματικό της όνομα, με το οποίο έγινε ανεξάρτητη χώρα. Προθέματα του τύπου, Κάτω, Άνω, Βόρεια, δεν έχουν καμιά σημασία. Ζούμε σ' έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο, στον οποίο η ειρήνη και το κυριαρχικό δικαίωμα αποτελούν κοινό στόχο".
Ακόμα δήλωσε ότι η ΠΓΔΜ έχει κάνει σημαντική πρόοδο σε αυτή την κατεύθυνση, σε βαθμό, που όπως εκτίμησε, θα γίνει νωρίτερα αποδεκτή στους κόλπους της Ε.Ε απ’ότι η Τουρκία.
Αύριο, ο Τούρκος πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Τέτοβο, όπου θα επισκεφθεί το κεντρικό τζαμί της πόλης, καθώς και στο Γκόστιβαρ, όπου ζει μεγάλος αριθμός της τουρκικής εθνικής κοινότητας.
πηγή
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...