• ΤΟ ΦΤΥΑΡΙ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΕΛΛΑΔΑΡΑ
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Ξαναμένες ή όχι οι γυναίκες προχωρούν στην σεξουαλική πράξη

Της Εύης ΚυράναΩς πριν από λίγα χρόνια, οι επιστήμονες πίστευαν ότι για να αισθανθεί μια γυναίκα σεξουαλική διέγερση, θα πρέπει πρώτα να αισθανθεί σεξουαλική επιθυμία. Θα πρέπει δηλαδή να κάνει σεξουαλικές σκέψεις, να αισθάνεται σεξουαλική ορμή και ίσως να έχει και σεξουαλικές φαντασιώσεις. Ενώ κάτι τέτοιο φαίνεται να ισχύει για τους άνδρες, πρόσφατες μελέτες έδειξαν πως δεν ισχύει για σημαντικό ποσοστό των γυναικών.
Μελέτη π.χ. σε γυναίκες (Basson, 2003) έδειξε ότι η πλειονότητα των γυναικών που βρίσκονται σε σταθερή μακροχρόνια σχέση συνήθως προχωρούν σε σεξουαλική επαφή χωρίς να προϋπάρχει η σεξουαλική επιθυμία. Για την ακρίβεια, πολλές γυναίκες αρχίζουν την επαφή αισθανόμενες σεξουαλικά ουδέτερα.

Ωστόσο, αφού εμπλακούν και δεχτούν επαρκή σεξουαλικά ερεθίσματα και εφόσον αισθανθούν κάποιου βαθμού σεξουαλική διέγερση, τότε πυροδοτείται η σεξουαλική επιθυμία.
Ενώ δεν είναι απαραίτητη η σεξουαλική επιθυμία των γυναικών για να συμμετάσχουν σε σεξουαλική δραστηριότητα, η πρόθεση για να συμμετάσχουν είναι απαραίτητη.
Η πρόθεση ποικίλλει: μπορεί να σχετίζεται με τη σκέψη ότι θα ακολουθήσει σεξουαλική ευχαρίστηση, πως θα αισθανθεί εγγύτητα με τον σύντροφό της ή ότι θα ικανοποιηθεί σεξουαλικά ο σύντροφος.
Επίσης, μπορεί να σχετίζεται με σκέψεις που δεν έχουν σεξουαλικό περιεχόμενο όπως, για παράδειγμα, ότι θα αποφύγει καβγά ή ότι εάν εμπλακεί, θα μπορέσει μετά να έχει την εύνοια του συντρόφου σε κάποιο άλλο ζήτημα.


Σήμερα γνωρίζουμε πως τα προβλήματα της μειωμένης σεξουαλικής επιθυμίας είναι τα πιο συχνά σεξουαλικά προβλήματα των γυναικών. Στις περισσότερες περιπτώσεις το πρόβλημα σχετίζεται με:
* Δυσαρέσκεια από τη σχέση του ζευγαριού.
* Τη γενικότερη ψυχική διάθεσή της.
* Την κούραση και την έλλειψη επαρκούς ύπνου.
* Την ακαταλληλότητα των σεξουαλικών ερεθισμάτων.
Οταν η μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας της γυναίκας δημιουργεί δυσαρέσκεια, είναι απαραίτητο να αντιμετωπίζεται συνολικά, λαμβάνοντας υπόψη όχι μόνο τις σεξουαλικές παραμέτρους αλλά και τον κοινωνικό της ρόλο, την ψυχική της διάθεση και σίγουρα τη σχέση της.
Η Η Εύη Κυράνα (www.kirana.gr) είναι ψυχολόγος υγείας, συνεργάτιδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
 ΤΑ ΝΕΑ Ένθετο Υγεία
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...