• ΤΟ ΦΤΥΑΡΙ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΕΛΛΑΔΑΡΑ
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2011

iCloud , ΓΝΩΜΕΣ

Η έννοια του λεγόμενου... "σύννεφου" (cloud) στην αγορά της πληροφορικής μετρά πλέον μια δεκαετία σχεδόν - αν υπάρχει ωστόσο μία λειτουργία και υπηρεσία που θα εξοικειώσει το ευρύ κοινό με την πρακτική αξία της έννοιας αυτής, πιθανότερη να αποδειχθεί ως τέτοια είναι το iCloud της Apple. Η υπηρεσία αυτή προσφέρει "κάπου στο Internet" - στους κεντρικούς servers της αμερικανικής εταιρείας ουσιαστικά, αλλά η γεωγραφική τοποθεσία στην προκειμένη περίπτωση δεν έχει σημασία - αποθηκευτικό χώρο που μετράται σε MB και GB όπως έχουμε συνηθίσει από τους σκληρούς δίσκους των προσωπικών μας υπολογιστών.
Ο,τιδήποτε όμως αποθηκεύουμε στον εικονικό χώρο του iCloud δεν δεσμεύει κανένα ποσοστό από την ενσωματωμένη μνήμη αποθήκευσης π.χ. του iPhone ή του iPad. "Μένει εκεί", στο Internet, και ο χρήστης το ανακαλεί ή/και το ανανεώνει όποτε χρειάζεται.

Υπηρεσίες που προσφέρουν αποθηκευτικό χώρο "στο σύννεφο" υπάρχουν εδώ και χρόνια, βέβαια, από το πρωτοπόρο Box.Net μέχρι το Skydrive της Microsoft - ακόμη και η Google λέγεται πως σύντομα θα ανακοινώσει το... μυθικό G-Drive. Το iCloud είναι από τις πανελάχιστες υπηρεσίες του είδους που έχουν ενσωματωθεί πλήρως σε λειτουργικό σύστημα και μάλιστα σε δύο δημοφιλέστατα: το OS-X των Mac και τώρα το iOS των iPhone, iPod Touch και iPad. Εκατομμύρια άνθρωποι σε μερικούς μήνες από σήμερα θα το έχουν καθημερινά "μπροστά τους"... και αυτό θα αλλάξει ουκ ολίγα στον τρόπο που η αγορά αντιμετωπίζει το περίφημο Cloud. Θετικά ή αρνητικά... θα δείξει, η Apple ωστόσο έχει κάνει πολύ καλή δουλειά στην υλοποίηση της υπηρεσίας της. Τί προσφέρει ακριβώς, λοιπόν;
Με μία κουβέντα: προσφέρει πανταχού παρόντα (όπου υπάρχει Δικτυακή σύνδεση βέβαια) χώρο αποθήκευσης, τον οποίο ο χρήστης μπορεί να αξιοποιήσει με πολλαπλούς τρόπους. Ο ένας είναι απλός, "διάφανος" - ο χρήστης δεν απαιτείται να κάνει τίποτε παραπάνω από το να δώσει μία αρχική έγκριση στην εγκατάσταση του iOS 5 - και σημαντικός. Στα 5 GB χώρου που προσφέρει η Apple, μπορεί να έχει μόνιμα αντίγραφα ασφαλείας των επαφών του, των mail του, των ημερολογιακών υπενθυμίσεων, των bookmark του Safari, των SMS, των ρυθμίσεων και άλλων δεδομένων που... όλοι έχουμε χάσει κάποια στιγμή από αμέλεια. Το γεγονός ότι όλες οι συμβατές συσκευές του χρήστη θα έχουν πάντα, όντας σε επαφή με το iCloud, την πιο πρόσφατη έκδοση των δεδομένων αυτών είναι επίσης εξυπηρετικό: η ενημέρωση για κάθε μία από τις συσκευές που χρησιμοποιούμε σε σπίτι, γραφείο, εν κινήσει κλπ. "με το χέρι" είναι από τα πράγματα που καταντούν κουραστικά πάρα, μα πάρα πολύ γρήγορα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...