• ΤΟ ΦΤΥΑΡΙ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΕΛΛΑΔΑΡΑ
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

ΟΧΙ ΚΑΙ ΤΟΣΟ ΑΘΩΕΣ ΟΙ ΠΟΛΥΒΙΤΑΜΙΝΕΣ

 
Οι γυναίκες που παίρνουν συμπληρωματικά πολυ-βιταμίνες για να έχουν καλύτερη υγεία και να ζήσουν περισσότερο, τελικά όχι μόνο δεν ζουν πιο πολλά χρόνια σε σχέση με αυτές που λαμβάνουν βιταμίνες μόνο από την τροφή τους, αλλά επιπλέον κινδυνεύουν ελαφρώς περισσότερο να πεθάνουν νεότερες, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα.

Ερευνητές των πανεπιστημίων της Μινεσότα στις ΗΠΑ και της ανατολικής Φινλανδίας, με επικεφαλής τον δρα Τζάακο Μούρσου, δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό «Archives of Internal Medicine» του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου, σύμφωνα με την οποία οι πολυβιταμίνες είναι ωφέλιμες κυρίως για όσους τις ...πουλάνε. Παρότι η παραγωγή και εμπορία πολυβιταμινών είναι μια βιομηχανία με τεράστιο τζίρο, το προϊόν της είναι άχρηστο στους περισσότερους ανθρώπους και ειδικά τα συμπληρώματα, που περιέχουν τις βιταμίνες Β, φυλλικό οξύ, σίδηρο, μαγνήσιο, ασβέστιο, ψευδάργυρο και χαλκό, φαίνεται να αυξάνουν τον κίνδυνο σε μεγάλες ποσότητες. Ο σίδηρος είναι το στοιχείο που φαίνεται να προκαλεί την μεγαλύτερη ανησυχία από όλα, ενώ αντίθετα μόνο το ασβέστιο συνδέεται με μικρότερο κίνδυνο θανάτου.
Στα πλαίσια της έρευνας εξέτασαν τις περιπτώσεις περίπου 38.800 γυναικών με μέση ηλικία 62 ετών, για να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι παρόλο που όσες έπαιρναν πολυβιταμίνες και άλλα διατροφικά συμπληρώματα, ήσαν γενικά πιο υγιείς, έτρωγαν πιο υγιεινά, κάπνιζαν λιγότερο και ασκούνταν περισσότερο, σε αρκετές περιπτώσεις τελικά πέθαιναν νωρίτερα από όσες δεν έπαιρναν έξτρα βιταμίνες και άλλα συμπληρώματα.
Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι  -αν και δεν μπορούν να εξάγουν με βεβαιότητα ένα συμπέρασμα  και τόνισαν ότι χρειάζονται και άλλες έρευνες πάνω στο ζήτημα- δεν αποκλείουν ότι για τους αυξημένους θανάτους να ευθύνεται η υπερσυγκέντρωση συγκεκριμένων ουσιών των πολυβιταμινών στον οργανισμό και προειδοποιούν ότι η λογική “το παραπάνω είναι καλύτερο” είναι επικίνδυνη.
Προειδοποιούν μάλιστα ότι αντίθετα με ότι ξέραμε ορισμένα αντιοξειδωτικά συμπληρώματα (όπως η βιταμίνη Α και Ε ή το βήτα-καροτένιο), μπορούν τελικά να αποβούν επιζήμια για τον οργανισμό σε μεγάλες δόσεις. Για αυτό το λόγο, όπως υπογραμμίζουν, «δεν μπορούμε να συστήσουμε την χρήση βιταμινών και άλλων συμπληρωμάτων ως προληπτικό μέτρο, τουλάχιστον όχι σε ένα πληθυσμό που διατρέφεται καλά. Μόνο αν κανείς έχει έλλειψη σε κάποια συγκεκριμένη βιταμίνη ή άλλο στοιχείο, έχει ιατρικό νόημα να πάρει συμπληρωματικές ποσότητες».
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...