• ΤΟ ΦΤΥΑΡΙ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΕΛΛΑΔΑΡΑ
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

ΣΤΑ ΥΨΗ ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΟ ΤΟΚΥΟ

Αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας εντοπίστηκαν σε κατοικημένη περιοχή του Τόκιο, ανακοίνωσαν οι αρχές. Η μέτρηση - της τάξεως των 3,35 μικροσιβέρτ την ώρα- είναι υψηλότερη από αυτές που έχουν καταγραφεί σε ορισμένες περιοχές της ζώνης αποκλεισμού της Φουκουσίμα, όπου το Μάρτιο, διπλό χτύπημα σεισμού και τσουνάμι προκάλεσε το δεύτερο μεγαλύτερο πυρηνικό ατύχημα στην Ιστορία, μετά από αυτό του Τσερνόμπιλ.

Ο μετρητής Γκάιγκερ «χτύπησε κόκκινο» σε ύψος ενός μέτρου πάνω από πεζοδρόμιο, σε πολυσύχναστο σημείο της Σεταγκάγια, ενός από τα 23 διαμερίσματα του Τόκιο. Οι αρχές επιμένουν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, παρότι η τοποθεσία όπου έγινε η μέτρηση απέχει 200 και πλέον χιλιόμετρα από το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα.
Επιπλέον, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ιαπωνικού υπουργείου Επιστημών, τα επίπεδα ραδιενέργειας είναι πολλές φορές υψηλότερα από αυτά που θεωρούνται ασφαλή. «Οι μετρήσεις είναι υψηλές και προκαλούν έκπληξη», λέει ο διευθυντής του Κέντρου Πληροφόρησης Πολιτών για τη Ραδιενέργεια Χιντεγιούκι Μπαν. «Η εξέλιξη δείχνει ότι οι κυβερνητικοί έλεγχοι είναι πιθανό να μην εντοπίσουν κάποιες εστίες ραδιενέργειας και γι’ αυτό απαιτούνται και έλεγχοι από τους ίδιους τους πολίτες.»

«Οι μετρήσεις έγιναν σε μια πολύ μικρή περιοχή και θα λάβουμε μέτρα για να καθησυχάσουμε τους περίοικους», διαβεβαίωσε εκπρόσωπος του διαμερίσματος της Σεταγκάγια χωρίς όμως να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις. Το πεζοδρόμιο, όπου εντοπίστηκε η ραδιενέργεια αποκλείστηκε για απολύμανση, ενώ οι αρχές του Τόκιο και της Γιοκοχάμα πραγματοποιούν και πάλι εντατικούς ελέγχους, 8 μήνες μετά από το ατύχημα.

Τοπικοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι η συγκεκριμένη εστία οφείλεται σε μολυσμένο βρόχινο νερό, το οποίο συσσωρεύτηκε σε στέγη και στη συνέχεια κατέληξε στο πεζοδρόμιο. Μόνο για το συγκεκριμένο διαμέρισμα έχουν προγραμματιστεί έλεγχοι σε 258 πάρκα.

Στη Γιοκοχάμα - ακόμη πιο μακριά από τη Φουκουσίμα- οι αρχές ειδοποιήθηκαν από πολίτη, ο οποίος εντόπισε με δικό του μετρητή, υψηλά επίπεδα ραδιενεργού στροντίου στην οροφή κτιρίου. «Η ουσία βρέθηκε σε σχετικά μεγάλες δόσεις και για το λόγο αυτό θα πρέπει να γίνουν διεξοδικοί έλεγχοι», λέει ο καθηγητής πυρηνικής φυσικής στο Πανεπιστήμιο του Κιότο Χιροάκι Κόιντε, προσθέτοντας ότι το στρόντιο-90 μπορεί να συσσωρευτεί στα οστά προκαλώντας καρκίνο των οστών και λευχαιμία.
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...