Δευτέρα, 17 Οκτωβρίου 2011

ΛΑΒΕΤΕ ΜΕΡΟΣ ΣΤΗΝ ΣΥΝΟΔΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΟΧΩΡΟ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΑ

Η γέννηση και η ανάπτυξη του κυβερνοχώρου μεταμορφώνει τον κόσμο μας και φέρνει επανάσταση στην καθημερινότητα μας. Το γεγονός αυτό αποτελεί ενδεχομένως μία παγκόσμια πρόκληση και απαιτεί  μία συντονισμένη ανταπόκριση απ’ όλους σε παγκόσμιο επίπεδο. Παρόλα αυτά, μέχρι σήμερα η συζήτηση για το ποια μορφή θα πρέπει να έχει αυτή η ανταπόκριση έχει γίνει αποσπασματικά και χωρίς να εστιάζει κάπου συγκεκριμένα.
Η Βρετανία πιστεύει ότι αυτό πρέπει να αλλάξει. Είναι ανάγκη να υπάρξει άμεσα μεγαλύτερη συναίνεση σε διεθνές επίπεδο. Και αυτό θα πρέπει να αποτελέσει μία κοινή προσπάθεια, με τη συμμετοχή των σημαντικότερων παραγόντων του κυβερνοχώρου.
Αυτός είναι και ο λόγος που έχω προσκαλέσει να συμμετάσχουν στη Σύνοδο του Λονδίνου για τον Κυβερνοχώρο που θα διεξαχθεί στις 1-2 Νοεμβρίου, εκπρόσωπους όχι μόνο κυβερνήσεων αλλά και της κοινωνίας των πολιτών και του επιχειρηματικού κόσμου. Καμία κυβέρνηση ή χώρα μόνη της δεν έχει τις απαντήσεις στα καίρια αυτά ζητήματα.  Όλοι μαζί θα πρέπει να ξεκινήσουμε να αναζητούμε απαντήσεις σχετικά με το πώς θα περιφρουρήσουμε τα οικονομικά και κοινωνικά οφέλη του διαδικτύου και πώς θα προφυλαχθούμε από τις κυβερνοαπειλές κατά της εθνικής ασφάλειας ή και  το ηλεκτρονικό έγκλημα, χωρίς όμως να παρεμποδίζουμε  την καινοτομία.
Η πρόσβαση στο διαδίκτυο έχει αυξηθεί με αλματώδη ρυθμό: από 16 εκατ. χρήστες το 1995,  σήμερα υπάρχουν σχεδόν 2 δισ. Αυτή η ταχεία ανάπτυξη του διαδικτύου, με τις δυνατότητες που μας προσφέρει για δικτύωση, έχει δημιουργήσει  τεράστιες ευκαιρίες σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο τις οποίες και δε θα μπορούσαμε να προβλέψουμε πριν δύο δεκαετίες.
Η ανάπτυξη του δικτυωμένου κόσμου  είναι ποικιλοτρόπως προς το συμφέρον μας: εκτιμάται ότι για κάθε αύξηση 10% στην ευρυζωνική πρόσβαση,  το παγκόσμιο ΑΕΠ θα αυξάνεται κατά μέσο όρο 1.3%. Εκτός του ότι ενισχύεται ο ανταγωνισμός και η αποτελεσματικότητα, δημιουργούνται και νέες αγορές.
Η βιομηχανία του διαδικτύου έχει ήδη αποκτήσει μία σημαντική θέση στις οικονομίες μας. Η Βρετανική διαδικτυακή οικονομία έχει ήδη αξία 100 δις. στερλίνες, που αντιστοιχεί στο 8% του Βρετανικού ΑΕΠ και αναμένεται να αυξηθεί στο 10% στα επόμενα 4 χρόνια. Το ηλεκτρονικό εμπόριο  κινεί 8 τρις. δολάρια παγκοσμίως κάθε χρόνο.
Σε όλο και περισσότερες χώρες του κόσμου, βασιζόμαστε πλέον στο διαδίκτυο σχεδόν για οτιδήποτε  κάνουμε, από το να κάνουμε τη δουλειά μας και να αποκτούμε νέες γνώσεις και δεξιότητες έως το να κρατάμε επαφή με φίλους, ακόμα και να πληρώνουμε τους φόρους μας.
Το διαδίκτυο επίσης ευνοεί τη δημιουργικότητα και την καινοτομία, αλλά και εκπαιδεύει ολόκληρες γενιές, επιτρέποντας την εύκολη πρόσβαση στην πληροφορία και τις νέες ιδέες. Μόνο στο Google, γίνονται περισσότερες από 1 δις. αναζητήσεις την ημέρα.
Η αξιοποίηση του κυβερνοχώρου μειώνει τις γεωγραφικές αποστάσεις, γκρεμίζει παραδοσιακά πολιτιστικά και  θρησκευτικά διαχωριστικά τείχη, φέρνει οικογένειες και φίλους πιο κοντά και επιτρέπει την επικοινωνία μεταξύ όσων μοιράζονται κοινά ενδιαφέροντα  ή προβληματισμούς.  Ο τρόπος που επικοινωνούμε μεταξύ μας έχει πλέον αλλάξει.
Το διαδίκτυο έχει ευνοήσει και την διαφάνεια και έχει επιτρέψει στους πολίτες να ασκούν έλεγχο στις κυβερνήσεις τους. Για ορισμένους, οι ευκαιρίες είναι πολύ πιο ουσιαστικές.  Η Αραβική Άνοιξη κατέδειξε πώς η δυνατότητα διακίνησης ιδεών έφερε αλλαγές που ούτε καν θα φανταζόταν κανείς και βοήθησε τους απλούς πολίτες να αντισταθούν σε καταπιεστικά καθεστώτα, εκθέτοντας την καθεστωτική βαρβαρότητα σε όλο τον κόσμο.
Η παροχή δημοσίων υπηρεσιών, η ανταπόκριση σε κρίσεις και σε φυσικές καταστροφές καθώς και δυνατότητα εξιχνίασης εγκλημάτων έχουν βελτιωθεί δραστικά μέσα από τη χρήση του διαδικτύου.
Στις αναπτυσσόμενες χώρες,  το διαδίκτυο έχει ήδη αρχίσει να φέρνει θετικές αλλαγές. Ένα καλύτερο μέλλον εξασφαλίζεται για πολλούς,  από την εκπαίδευση αγροτικών κοινοτήτων έως την τηλε-ιατρική για φορείς ΗIV ή την δυνατότητα πρόγνωσης εξάπλωσης επιδημιών.
Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί πρόοδος ως προς τη βελτίωση της παγκόσμιας πρόσβασης στο διαδίκτυο. Παρόλα αυτά , το ψηφιακό χάσμα παραμένει σημαντικό: 95% των Ισλανδών έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο, σε σύγκριση με  μόνο 0.1% των Λιβεριανών. Τα δύο τρίτα  του παγκόσμιου πληθυσμού ακόμα αδυνατούν να συνδεθούν.
Όμως ο κυβερνοχώρος δίνει ευκαιρίες και στο έγκλημα για κλοπή ταυτότητας και ιδεών, για απάτες εις βάρος κρατών και επιχειρήσεων αλλά και για εκμετάλλευση των πιο ευάλωτων στις κοινωνίες μας. Το οικονομικό κόστος του ηλεκτρονικού εγκλήματος είναι σημαντικό, καθώς υπολογίζεται στο $1 τρισ. σε ετήσια βάση παγκοσμίως. Το ανθρώπινο κόστος είναι όμως πολύ μεγαλύτερο. Τρομοκράτες χρησιμοποιούν  το διαδίκτυο για να προγραμματίσουν δολοφονικές επιθέσεις και κατακλύζουν  τους τόπους που διεξάγονται διαδικτυακές συζητήσεις με τη δηλητηριώδη ιδεολογία τους, για να προσελκύσουν την επόμενη γενιά.
Καταπιεστικά καθεστώτα χρησιμοποιούν την τεχνολογική πρόοδο προκειμένου να καταπατήσουν τα δικαιώματα των πολιτών. Περιορίζουν την προστασία της ιδιωτικής ζωής και την ελευθερία έκφρασης, παρεμποδίζουν την πρόσβαση την πληροφόρηση την οποία πολλοί από εμάς θεωρούν δεδομένη. Έχει επίσης επιτρέψει νέες μεθόδους επίθεσης μεταξύ κρατών μέσω καταστροφής υποδομών ή υποκλοπής απόρρητων πληροφοριών, κάτι που καλλιεργεί το φόβο του κυβερνοπολέμου. Και η απειλή είναι πραγματική: στέλνονται περίπου 20.000 κακόβουλα emails   σε ηλεκτρονικές διευθύνσεις Βρετανικών κυβερνητικών δικτύων κάθε μήνα. 1000 από αυτά τα  emails αποτελούσαν επίθεση κατά των δικτύων αυτών.
Δεν υποτιμούμε τις δυσκολίες που μας επιφυλάσσει το μέλλον. Κάποιες χώρες δεν συμμερίζονται την άποψη μας σχετικά με τα οφέλη του κυβερνοχώρου. Η επίτευξη ευρείας, διεθνούς συναίνεσης που είναι αναγκαία, δεν θα είναι εύκολο ζήτημα. Θα πάρει χρόνο.
Είναι όμως μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της εποχής μας. Κανείς δεν ελέγχει το διαδίκτυο και δεν μπορούμε να αφήσουμε το μέλλον του κυβερνοχώρου στην τύχη. Έχουμε την ευκαιρία να  εξασφαλίσουμε ένα ισχυρό και καινοτόμο μέλλον αλλά παράλληλα αντιμετωπίζουμε και τον κίνδυνο να χρησιμοποιηθεί το διαδίκτυο ως μία βλαπτική δύναμη. Πρέπει να δράσουμε άμεσα αν θέλουμε να προστατεύσουμε και να διατηρήσουμε τις εκπληκτικές ευκαιρίες που προσφέρει σε όλους μας η ανάπτυξη του κυβερνοχώρου.
Στο Λονδίνο, ελπίζουμε να συμφωνήσουμε στις βασικές αρχές που θα επιτρέψουν στον κόσμο να απολαύσει στο μέγιστο βαθμό τα οφέλη που προσφέρει ο ασφαλής κυβερνοχώρος στο μέλλον.
Η Σύνοδος του Λονδίνου για τον Κυβερνοχώρο (1-2 Νοεμβρίου 2011)
Λάβετε μέρος στη συζήτηση για το μέλλον του κυβερνοχώρου
 Έχετε μία ευκαιρία να ρωτήσετε τους ανώτερους εκπροσώπους της κυβέρνησης, τις επιχειρήσεις και την κοινωνία των πολιτών σχετικά με το μέλλον του web. Η ομάδα των ψηφιακών εισηγητών μας θα θέσει μια αντιπροσωπευτική επιλογή ερωτήσεων προς τους ομιλητές και τους συντονιστές της συζήτησης κατά τη διάρκεια της Συνόδου του Λονδίνου για τον Κυβερνοχώρο.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διάσκεψη και τα πέντε θέματα  επισκεφθείτε www.fco.gov.uk/londoncyber
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...