Κυριακή, 30 Οκτωβρίου 2011

ΑΡΝΗΤΙΚΗ Η ΓΝΩΜΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΕ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ


Αρνητικά δέχτηκε η ελληνική κοινή γνώμη (σε ποσοστό 58,9%) τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση της κρίσης στη χώρα μας, σε πανελλαδική έρευνα της Κάπα Research. Το 21% των πολιτών μάλιστα, δήλωσε απαισιοδοξία και φόβο για την απόφαση των Ευρωπαίων ηγετών, το 20,8% ανησυχία, το 19,7% οργή και μόλις το 16,9 ελπίδα.

Το 48,8% αιτιολογεί την άρνησή του επειδή πιστεύει όι οι αποφάσεις περιορίζουν την εθνική κυριαρχία της χώρας, ενώ ένα ποσοστό 29,8% τις θεωρεί δυσάρεστες αλλά αναγκαίες για να ξαναγίνει η Ελλάδα ανταγωνιστική.
Πάντως το 72,5% των Ελλήνων πολιτών που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση ζητά την παραμονή της χώρας στο ευρώ και μόνο το 19,5% επιθυμεί την επιστροφή στη δραχμή.
Υπέρ της ψήφισης από την Βουλή της νέας δανειακής συμφωνίας με αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών, τάσσεται το 75,6% των Ελλήνων, ενώ στην ερώτηση αν είναι προτιμότερο ένα δημοψήφισμα για την έγκριση, θετικά απαντά το 54,2% έναντι του 40% που προτιμά να ψηφιστεί από τη Βουλή.
Στην ερώτηση «αν την επόμενη Κυριακή είχαμε βουλευτικές εκλογές, ποιο κόμμα θα ψηφίζατε;», το 26,5% είναι αναποφάσιστο, το 22,2% απαντάει ΝΔ, το 14,7% ΠΑΣΟΚ, το 9,1% ΚΚΕ, το 6,3% ΛΑΟΣ, το 5,1% ΣΥΡΙΖΑ, το 4,2% ΔΗΜΑΡ.
Όσον αφορά στη συνεργασία των πολιτικών κομμάτων, αυτήν την ζητά το 55,2%, ενώ το 37,3% θέλει άμεση προσφυγή στις κάλπες.
Σύγχυση επικρατεί στην κοινή γνώμη σχετικά με τα πολιτικά πρόσωπα, σε μια κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας. Ως πρωθυπουργό μιας τέτοιας κυβέρνησης, η πλειοψηφία προτιμά τον Λ. Παπαδήμο, δεύτερο τον Αντ. Σαμαρά, ακολουθεί ο Γ. Παπανδρέου και έπειτα οι Φ. Κουβέλης. Αλ. Παπαδόπουλος, Κ. Σημίτης, Κ. Καραμανλής, Ευ. Βενιζέλος, κλπ.
Τέλος, όσον αφορά στη δημοτικότητα των πολιτικών προσώπων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Παπούλιας βρίσκεται για πρώτη φορά στην έκτη θέση, με τον Φ. Κουβέλη στην πρώτη και τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στη δεύτερη. Ακολουθεί στην τρίτη θέση ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, στην τέταρτη βρίσκεται η Λ. Κανέλλη και στην πέμπτη θέση ο Αλ. Παπαδόπουλος.
Η δημοσκόπηση της Κάπα Research έγινε σε αντιπροσωπευτικό δείγμα1.009 ατόμων, ανδρών και γυναικών άνω των 18 ετών, πανελλαδικά, με τη μέθοδο των τηλεφωνικών συνεντεύξεων και βάσει ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου.
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...