• ΤΟ ΦΤΥΑΡΙ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΕΛΛΑΔΑΡΑ
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

ΔΕΝ ΤΟΝ ΚΟΒΩ ΓΙΑ ΠΟΛΥ ΕΠΑΝΩ ΑΚΟΜΑ

Θα επιζήσει η προεδρία Χριστόφια της ακραίας πολιτικής απομόνωσης στην οποία έχει περιέλθει ο ανώτατος άρχων της Κυπριακής Δημοκρατίας; Το βέβαιο είναι πάντως ότι μετά την δημοσιοποίηση την Τρίτη του πορίσματος της διορισμένης από το Υπουργικό Συμβούλιο Μονομελούς Ερευνητικής Επιτροπής, ήτοι του νομικού Πόλυ Πολυβίου, σχετικά με τη φονική έκρηξη στη βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί, το πολιτικό σκηνικό της Κύπρου οδεύει προς μεγάλες ανατροπές.
Οι πολιτικές ευθύνες, όχι μόνο «θεσμικές» αλλά και «προσωπικές», που το πόρισμα αποδίδει στον Κύπριο πρόεδρος σχετικά με τις αποφάσεις για τη φύλαξη του μοιραίου φορτίου εκρηκτικών έδωσαν το έναυσμα για μια ομοβροντία από πλευράς των πολιτικών κομμάτων, πλην ΑΚΕΛ, τα οποία ζητούν με παραπλήσιες δηλώσεις την παραίτηση του Δημήτρη Χριστόφια ή την πρόωρη προκήρυξη εκλογών.
Έτσι, ο εκπρόσωπος Τύπου του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ) Χάρης Γεωργιάδης χαρακτήρισε τις ευθύνες Χριστόφια «ασήκωτες». Ο εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΗΚΟ) Φώτης Φωτίου ζήτησε από τον πρόεδρο «να υιοθετήσει εκείνες τις επιλογές που θα διευκολύνουν την ομαλή εξέλιξη των πραγμάτων», συγκαλώντας καταρχήν το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, ώστε να υπάρξει κοινής αποδοχής σχέδιο για μια συντεταγμένη εθνική πορεία εξόδου από τα σημερινά αδιέξοδα. Ο εκπρόσωπος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ Δημήτρης Παπαδάκης τόνισε ότι «η ανάληψη πολιτικής ευθύνης για μιας τέτοιας έκτασης τραγωδία δεν μπορεί να είναι άλλη από την παραίτηση» και έκανε λόγο για «φαινόμενα ανεπάρκειας, ευθυνοφοβίας, ανικανότητας, απόπειρας μετακύλισης ευθυνών και θεσμικής κρίσης». Ο γενικός γραμματέας του Ευρωπαϊκού Κόμματος Ρίκκος Ερωτοκρίτου κάλεσε τον Γενικό Εισαγγελέα να ετοιμάσει ποινικό φάκελο, για προσαγωγή του Δ. Χριστόφια ενώπιον δικαστηρίων, όταν ο ίδιος δεν θα είναι πλέον Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενώ ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης σημείωσε ότι μετά το πόρισμα ο πρόεδρος πρέπει να θεωρείται έκπτωτος.

Η απάντηση του προέδρου ήταν να συγκαλέσει το βράδυ της Τρίτης το υπουργικό συμβούλιο σε έκτακτη συνεδρίαση (στην οικία του και όχι στο Προεδρικό Μέγαρο, έξω από το οποίο είχαν και πάλι συγκεντρωθεί μερικές εκατοντάδες «Αγανακτισμένων και Αφυπνισμένων Πολιτών» με επικεφαλής του συγγενείς των 13 θυμάτων της τραγωδίας στο Μαρί). Ωστόσο, το κυβερνητικό σώμα είχε ήδη προκαταληφθεί από τις δηλώσεις στις οποίες προχώρησε νωρίτερα ο πρόεδρος, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στη Λεμεσό, όπου κατηγόρησε τον κ. Πολυβίου ότι «υπερέβη τους όρους εντολής του», προχωρώντας σε συμπεράσματα, ιδίως ως προς τις ευθύνες του προέδρου, τα οποία «έκδηλα στερούνται της απαραίτητης τεκμηρίωσης» και προβαίνοντας «ακόμα σε υποδείξεις και αξιολογήσεις αναφορικά με τον καθορισμό της εξωτερικής πολιτικής».

«Δεν είναι δυνατόν» πρόσθεσε «να αναφέρεται ότι από τη στιγμή που μπήκαμε στην Ε.Ε., χειρισμοί που έχουν σχέση με τις αραβικές χώρες [ήτοι η απόφαση να φυλαχθούν και όχι να εξουδετερωθούν τα εκρηκτικά του κατασχεθέντος φορτίου με προορισμό της Συρία] δεν έχουν θέση. Εμείς ακολουθούμε μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική η οποία έβγαλε την Κύπρο από το αδιέξοδο και η οποία μας θωρακίζει αυτή τη στιγμή, όταν η Τουρκία μας απειλεί που θα προχωρήσουμε στην ανόρυξη υδρογονανθράκων».   
Σε γραπτή δήλωση που αναγνώσθηκε μετά το πέρας της συνεδρίασής του, το Υπουργικό Συμβούλιο στήριξε πλήρως τον πρόεδρο προσθέτοντας ότι «αναμένει τα αποτελέσματα της διερεύνησης από την Αστυνομία [σσ. επιδίδονται σήμερα] για πιθανές ποινικές ευθύνες, για να ολοκληρώσει τη συζήτηση σε επόμενη συνεδρία».

Από την πλευρά του το ΑΚΕΛ, το οποίο συγκαλεί σήμερα Τρίτη το Πολιτικό Γραφείο του, διαμήνυσε δια στόματος του Γ.Γ. του Άντρου Κυπριανού ότι «ούτε ο Δημήτρης Χριστόφιας είναι φυγόμαχος, ούτε και το κόμμα στα 85 χρόνια ζωής του φυγομάχησε ποτέ από τις ευθύνες του έναντι στον τόπο και στο λαό. Θα αναλάβουμε τις ευθύνες μας, πάντοτε με το κεφάλι ψηλά, γιατί δολοφόνοι δεν υπάρχουν στις δικές μας τάξεις. Αυτούς να τους αναζητήσουν αλλού».

Είναι σε αυτό το φόντο που ο Δημήτρης Χριστόφιας καλείται να ολοκληρώσει μέχρι τα τέλη του μηνός, ενόψει της νέας τριμερούς υπό τον γ.γ. του ΟΗΕ, τις συνομιλίες με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου (συναντώνται και πάλι σήμερα Τρίτη), αλλά και να αντιμετωπίσει τις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις ως προς τις γεωτρήσεις στην ΑΟΖ Κύπρου, οι οποίες αποτέλεσαν και το αντικείμενο της τηλεφωνικής του επικοινωνίας με τον Γ. Παπανδρέου τη Δευτέρα…


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...