• ΤΟ ΦΤΥΑΡΙ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΕΛΛΑΔΑΡΑ
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

ΔΕΝ ΠΕΙΡΑΖΕΙ ΘΑ ΕΧΕΤΕ ΧΡΟΝΟ ΟΤΑΝ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ ΟΙ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ

Βάσω Παπανδρέου 
Ετσι, το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε χθες, κατά τη συνεδρίαση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής η οποία επεξεργάζεται το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου.
Και μπορεί ο αριθμός των βουλευτών της πλειοψηφίας που πήραν το λόγο να μην ήταν ανάλογος με εκείνον στον ΚΤΕ, το αντικείμενο ωστόσο των αιτιάσεών τους παρέμεινε αναλλοίωτο.
Αυτός ήταν προφανώς και ο βασικός λόγος που οδήγησε τον Ε. Βενιζέλο να δώσει τη διαβεβαίωση πως «με καλή διάθεση και την αναγκαία ευελιξία θα κάνουμε προσαρμογές, οι οποίες δεν θα ανεβάζουν το δημοσιονομικό κόστος, αλλά θα αποκαθιστούν το αίσθημα ότι μπορεί να έχουμε παραβλέψει κάτι ή να έχουμε αδικήσει μια ειδική κατηγορία εργαζομένων».
Στο πλαίσιο αυτό άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να βρεθεί λύση με τους τρίτεκνους και τους πολύτεκνους οι οποίοι, όπως παραδέχτηκε, θίγονται πραγματικά διότι έχουν χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.
Κατέστησε πάντως σαφές ότι αν δεν ψηφιστεί το νομοσχέδιο, δεν θα μπορέσει να καταρτιστεί ο προϋπολογισμός του 2012.
Νωρίτερα ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Αντ. Μακρυπίδης είχε χαρακτηρίσει το μισθολόγιο «φτωχολόγιο» και την εργασιακή εφεδρεία «ανάλγητη απόφαση», ενώ οι Κ. Καρτάλης, Μ. Κατρίνης και Σ. Γιαννακά είχαν ζητήσει να υπάρξουν αλλαγές.
Αιχμηρότατη η Λούκα Κατσέλη, όχι μόνο επέμεινε ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να προχωρήσει στην κατάργηση της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης, στο πάγωμα της επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων και στη μείωση του κατώτατου μισθού, αλλά υπενθύμισε με νόημα ότι, αν και οι τρεις αυτές αξιώσεις είχαν τεθεί επιτακτικά από την τρόικα από τον Σεπτέμβριο του 2010, δεν συμπεριλήφθηκαν στα δύο επικαιροποιημένα Μνημόνια.
Στη λίστα των αντιδρώντων βουλευτών προστέθηκε και χθες η πρόεδρος της επιτροπής Βάσω Παπανδρέου, που από έδρας εκτόξευε δηλητηριώδη σχόλια.
«Δεν πειράζει, θα έχετε χρόνο όταν καταργηθούν οι συλλογικές συμβάσεις» απάντησε στον πρόεδρο της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλο, ο οποίος παραπονιόταν ότι δεν πρόλαβε να απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις που του έθεταν οι βουλευτές, ενώ σε βουλευτή της αντιπολίτευσης που εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τα μέτρα παρατήρησε: «Η τρόικα κάνει κουμάντο, να πάτε εκεί να τα πείτε».
Την ίδια στιγμή κατηγορηματικά κατά του νομοσχεδίου τάχθηκαν οι εκπρόσωποι όλων των συνδικαλιστικών και κοινωνικών φορέων που κλήθηκαν στην επιτροπή να καταθέσουν τις απόψεις τους περί του νομοσχεδίου.
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δ. Ασημακόπουλος άφησε να εννοηθεί ότι η κατάργηση της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας είναι προεξοφλημένη υπόθεση και προέβλεψε ότι αν συμβεί αυτό, θα πάμε «τσιμεντωμένοι στο υφεσιακό πηγάδι».
Υπονόησε εξάλλου ότι οι νομοθετικές πρωτοβουλίες λαμβάνονται κατόπιν μυστικών συνεννοήσεων με την τρόικα. «Πολλοί από την ελληνική κυβέρνηση τους αρέσει να μιλούν εν κρυπτώ με λόμπι», ήταν η ακριβής φράση του που προκάλεσε τις αντιδράσεις των Κ. Γείτονα και Τόνιας Αντωνίου, οι οποίοι ζήτησαν στοιχεία και ονόματα. «Δεν τους ξέρετε, είναι έμπειροι πολιτικοί. Προτιμώ να μην τους κατονομάσω αναλαμβάνοντας την ευθύνη και ας μη με πείτε σοβαρό» απάντησε ο κ. Ασημακόπουλος.
Στο ίδιο πνεύμα ήταν και οι τοποθετήσεις των προέδρων της ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και ΣΕΛΠΕ Γ. Παναγόπουλου, Κ. Τσικρικά και Β. Κροκίδη, αντίστοιχα. Ο κ. Παναγόπουλος μίλησε για παράγοντες που καταδίδουν τη χώρα στην τρόικα, ενώ ο κ. Κροκίδης ενέπλεξε τον ΣΕΒ και τον ΣΕΤΕ (ξενοδοχεία). «Αυτοί πηγαίνουν κάθε τρεις και λίγο στις Βρυξέλλες. Εμείς δεν ψηφίσαμε καμία τρόικα» κατέληξε.
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...