• ΤΟ ΦΤΥΑΡΙ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΕΛΛΑΔΑΡΑ
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

Σχέδια για αιολικό πάρκο ανοικτά της Φουκουσίμα

Οι ιαπωνικές Αρχές προτίθενται να κατασκευάσουν ένα αιολικό πάρκο ανοιχτά του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα, ανακοίνωσε επίσημη πηγή.

"Αυτό εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών της κυβέρνησης για την ανοικοδόμηση της περιοχής προωθώντας μια ανανεώσιμη πηγή ενέργειας", εξηγεί εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Φυσικών Πόρων και Ενέργειας.

Η κατασκευή αιολικών πάρκων στο έδαφος θα ήταν δύσκολη λόγω του θορύβου και των πολεοδομικών σχεδίων. Συνεπώς σκοπεύουμε να κατασκευάσουμε ένα πάρκο στη θάλασσα", διευκρίνισε.

Η υπηρεσία προγραμματίζει να χρηματοδοτήσει με ποσό έως 20 δισεκατομμυρίων γεν (190 εκατομμύρια ευρώ) το σχέδιο αυτό, με πόρους προερχόμενους από συμπληρωματικές δαπάνες στον προϋπολογισμό για την ανοικοδόμηση της περιφέρειας Τοχόκου στη βορειοανατολική Ιαπωνία.
Η περιοχή Τοχόκου ισοπεδώθηκε στις 11 Μαρτίου από τον σεισμό μεγέθους 9 βαθμών και το γιγάντιο τσουνάμι που ακολούθηκε προκαλώντας τον θάνατο σχεδόν 20.000 ανθρώπων και το πυρηνικό δυστύχημα στο εργοστάσιο Φουκουσίμα Νταΐτσι, το οποίο βρίσκεται στην ακτή του Ειρηνικού Ωκεανού και σε απόσταση 220 χλμ. βορειοανατολικά του Τόκιο.


Το πάρκο θα διαθέτει έξι ανεμογεννήτριες, ισχύος 2 μεγαβάτ η καθεμιά. Συγκριτικά ένας πυρηνικός αντιδραστήρας μέσης ισχύος διαθέτει δυνατότητα παραγωγής σχεδόν 1.000 μεγαβάτ.

Ελπίζοντας ότι οι ανεμογεννήτριες αυτές θα τεθούν προς εκμετάλλευση έως το 2015, η ιαπωνική κυβέρνηση υπολογίζει στη συμμετοχή των ιαπωνικών βιομηχανιών του τομέα αυτού, όπως η Mitsubishi Heavy Industries, η Fuji Heavy Industries, η Japan Steel Works, πρόσθεσε ο αξιωματούχος της υπηρεσίας.

Παραδέχτηκε ωστόσο ότι τα σχέδια αυτά μπορεί να συναντήσουν την αντίδραση των αλιευτικών ενώσεων της περιοχής, των οποίων οι επιχειρήσεις επλήγησαν από το τσουνάμι που κατέστρεψε μέρος του στόλου τους και από το πυρηνικό δυστύχημα που μόλυνε με ραδιενεργά απόβλητα τις παράκτιες ζώνες όπου υπήρχε αλιευτική δραστηριότητα.

Ο κεντρο-αριστερός πρωθυπουργός Γιοσιχίκο Νόντα, ο οποίος ανέλαβε τα ηνία της χώρας στις αρχές του μήνα, δεσμεύτηκε να παρουσιάσει ένα νέο ενεργειακό σχέδιο για την Ιαπωνία μέχρι το καλοκαίρι του 2012, με μείωση της εξάρτησης από την πυρηνική ενέργεια και αύξηση της χρήσης της αιολικής, της ηλιακής και της γεωθερμικής ενέργειας.

Στους 54 αντιδραστήρες που είναι εγκατεστημένοι στην Ιαπωνία, μόνο 11 βρίσκονται σε λειτουργία. Οι περισσότεροι από τους υπόλοιπους σταμάτησαν εξαιτίας του σεισμού ή προληπτικά μετά το πυρηνικό δυστύχημα στη Φουκουσίμα.

Το μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας που προέρχεται από τα πυρηνικά δεν ξεπέρασε το 11,5% του συνολικού προϊόντος τον Αύγουστο στην Ιαπωνία, έναντι 25 με 30% πριν από την καταστροφή.


http://www.nooz.gr/tech/sxedia-gia-aioliko-parko-anoikta-tis-foukousima
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...