• ΤΟ ΦΤΥΑΡΙ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΕΛΛΑΔΑΡΑ
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

“Πλήττονται κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου”

  
Μονομερή ενέργεια της Τουρκίας η οποία πλήττει κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου χαρακτήρισε ο υπουργός Άμυνας κ. Πάνος Μπεγλίτης την έναρξη ερευνών από νορβηγικά πλοία σε περιοχές της ελληνικής και της κυπριακής υφαλοκρηπίδας νότια από το Καστελλόριζο.

Ερωτηθείς πώς αντιμετωπίζεται η πρόθεση της Άγκυρας για διεξαγωγή ερευνητικών εργασιών πάνω από ελληνική υφαλοκρηπίδα, δηλαδή εντός της ελληνικής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης, ο υπουργός Άμυνας απάντησε ότι "έχουν γίνει όλες οι αναγκαίες διπλωματικές ενέργειες" από το υπουργείο Εξωτερικών. "Αντιμετωπίζουμε και διαχειριζόμαστε τη συγκυρία με την ύψιστη ψυχραιμία και με την ανάλογη αποφασιστικότητα" υπογράμμισε ο κ. Μπεγλίτης και εξήγησε ότι "η ύψιστη ψυχραιμία παραπέμπει σε ένα σύνολο πολιτικών και διπλωματικών κινήσεων και πρωτοβουλιών και η ύψιστη αποφασιστικότητά μας, συνδέεται και παραπέμπει στην ετοιμότητά μας σε όλα τα μέτωπα για τη διασφάλιση των εθνικών συμφερόντων του ελληνισμού για την υπεράσπιση της εθνικής άμυνας της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας".

Μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα, ο κ. Μπεγλίτης υποστήριξε ότι οι μονομερείς ενέργειες της Άγκυρας "συμβάλλουν στην καλλιέργεια ενός κλίματος αποσταθεροποίησης, έντασης και βεβαίως μιας ενδεχόμενης κρίσης στην περιοχή" και κάλεσε την τουρκική κυβέρνηση "να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας".

Στη συνάντηση των υπουργών Άμυνας της Ελλάδας και της Κύπρου, κυρίαρχο θέμα ήταν η αντιμετώπιση των τουρκικών απειλών.

"Είναι λυπηρό ότι η Τουρκία στην έλλειψη επιχειρημάτων και διεθνούς νομιμοποίησης των απόψεών της εκτρέπεται σε προκλήσεις και απειλές" τόνισε ο κ. Δημήτρης Ηλιάδης διαβεβαιώνοντας ότι η Λευκωσία δεν θα ακολουθήσει αυτό το δρόμο. "Πιστεύουμε ότι οι διεθνείς δυνάμεις θα πρέπει να απλώσουν μια ομπρέλα προστασίας των νόμιμων δικαιωμάτων της κυπριακής δημοκρατίας στην άσκηση των ειρηνικών διαδικασιών για την αξιοποίηση του φυσικού μας πλούτου", σημείωσε ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου.

Για μέτωπο αλληλεγγύης που έχει διαμορφωθεί στις χώρες της ΕΕ και στις Ηνωμένες Πολιτείες έκανε λόγο ο κ. Μπεγλίτης και εκτίμησε ότι το μπλοκ αυτό θα λειτουργήσει σαν ανάχωμα "απέναντι στις μονομερείς ενέργειες και τις απειλές της Τουρκίας. Ο Έλληνας υπουργός Άμυνας εξέφρασε την εκτίμηση ότι "η πολιτική ηγεσία της Τουρκίας θα επιδείξει την αναγκαία κοινή λογική και τον ρεαλισμό να κινηθεί στο πλαίσιο της πραγματικότητας που διαμορφώνει το διεθνές δίκαιο στην περιοχή μας", αφού υποστήριξε ότι η πολιτική των επίσημων απειλών της Άγκυρας "ουσιαστικά οδηγούν στην απομόνωση της Τουρκίας".

Ο κ. Μπεγλίτης διέψευσε ότι έχουν δοθεί οδηγίες για αύξηση του επιπέδου ετοιμότητας σε μάχιμες μονάδες και διαβεβαίωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις "λειτουργούν με τον συνήθη τρόπο και τους συνήθεις ρυθμούς λειτουργίας". Κατά τον υπουργό Άμυνας οι Έλληνες και οι Κύπριοι "πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς για το επιχειρησιακό επίπεδο των ενόπλων δυνάμεων που διαθέτουν".

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η έκκληση του κ. Μπεγλίτη προς τα μέσα ενημέρωσης να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να επιδείξουν υπευθυνότητα "έχοντας κατά νου τα συμφέροντα της χώρας. Άρα λοιπόν η υπόθεση, τα ζητήματα τα χρήσιμα και ευαίσθητα αυτά ζητήματα δεν μπορούν να συνδέονται με όλα αυτά τα σενάρια παραπληροφόρησης που κυκλοφορούν τις τελευταίες μέρες. Τα διαψεύδω κατηγορηματικά και θέλω ακόμη μια φορά να σας συστήσω ευθύνη, ψυχραιμία και σοβαρότητα". Ο υπουργός Άμυνας έκανε μάλιστα λόγο για κέντρα παραπληροφόρησης (τα οποία ωστόσο δεν προσδιόρισε) που τις τελευταίες μέρες αναδεικνύουν ανακριβείς πληροφορίες και ένα πάρα πολύ επικίνδυνο λόγο. 
 
http://www.protothema.gr/politics/article/?aid=146187
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...