Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου 2011

Εφτά πολίτες και τέσσερις στρατιώτες τραυματίστηκαν σε συμπλοκές Σέρβων κατοίκων και της ειρηνευτικής δύναμης του ΝΑΤΟ

Γερμανοί στρατιώτες του ΝΑΤΟ σπεύδουν με πυροσβεστήρες στο φυλάκιο Γιάρινιε

Στις συμπλοκές Σέρβων κατοίκων του βορείου Κοσόβου με άντρες της ειρηνευτικής δύναμης του ΝΑΤΟ (KFOR), κοντά στη συνοριακή διάβαση Γιάρινιε, τραυματίστηκαν εφτά πολίτες και τέσσερις στρατιώτες. Σύμφωνα με σερβικές πηγές έξι πολίτες φέρουν τραύματα από βλήματα πυροβόλου όπλου.
Ο Μίλαν Γιακόβλιεβιτς, διευθυντής του κέντρου Υγείας της Μιτρόβιτσα όπου διακομίστηκαν οι τραυματίες, επιβεβαίωσε ότι τα τραύματα προκλήθηκαν από πυροβόλα όπλα και έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο από τις χειρουργικές επεμβάσεις που υποβλήθηκαν οι τραυματίες για την αφαίρεση των βλημάτων.

Ο πρόεδρος της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς, καταδίκασε τη χρήση ένοπλης βίας κατά των σέρβων πολιτών ζητώντας από τους στρατιώτες της KFOR να τηρήσουν ουδετερότητα όπως επιβάλλεται από τις αποφάσεις του ΟΗΕ και να μην συγκρούονται με τους πολίτες. Ταυτόχρονα κάλεσε τους σέρβους του βορείου Κοσόβου να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να μην απαντούν στις προβοκάτσιες της KFOR.
Τα επεισόδια ξεκίνησαν σήμερα το πρωί όταν η KFOR απέκλεισε οδική αρτηρία που χρησιμοποιούν οι Σέρβοι ως εναλλακτική διαδρομή που συνδέει τις σερβικές πόλεις στο βόρειο Κόσοβο με την κυρίως Σερβία. Οι Σέρβοι αντιδρώντας άρχισαν να πετροβολούν τους στρατιώτες της KFOR οι οποίοι απάντησαν με τη χρήση βίας.
Ο εκπρόσωπος Τύπου της KFOR, Γκάι Γκούτενογκ, ανέφερε ότι οι στρατιώτες της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης αναγκάστηκαν να πυροβολήσουν όταν απειλήθηκε η ζωή τους. Ο Γκάι Γκούτενογκ επιβεβαίωσε ότι τέσσερις στρατιώτες τραυματίστηκαν από έκρηξη αυτοσχέδιας βόμβας που πέταξαν εναντίων τους διαδηλωτές.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=63406997
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...