Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου 2011

Ρωσία,Αμερική,Ισραήλ και Βρετανία έδιωξαν το Πίρι Ρέις (VIDEO)

Τις κινήσεις του Piri Reis παρακολουθούν από κοντά ένα αμερικανικό πολεμικό πλοίο, ένα βρετανικό και ένα ρωσικό.
Στην περιοχή υπάρχουν επίσης ισραηλινά σκάφη. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι το Πιρι Ρεις έχει εκδιωχθεί από την περιοχή του οικοπέδου 12 από τα σκάφη των τεσσάρων χωρών που προαναφέρθηκαν. Πάντως, αν έτσι έχουν τα πράγματα, το μήνυμα της διεθνούς κοινότητας είναι και προφανές και σαφές.
Το «Πίρι Ρέις» άρχισε από τις 4.30 χθες το απόγευμα έρευνες για εντοπισμό πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Μεσόγειο.
Σύμφωνα με πληροφορίες το «Πίρι Ρεϊς» κινείτο σήμερα κατά μήκος του οικοπέδου 12 και συγκεκριμένα 50 ναυτικά μίλια ανοιχτά της Πάφου, με τη συνοδεία δυο πλοίων του τουρκικού πολεμικού ναυτικού.  Μάλιστα στις 11 το πρωί, τέσσερα ζεύγη τουρκικών F16 πετάξαν πάνω από το οικόπεδο «Αφροδίτη».
Οι κινήσεις του Πιρι Ρεϊς, αλλά και του τουρκικού στόλου βρίσκονται υπό το άγρυπνο μάτι των Υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας.

Η προσοχή ωστόσο της Λευκωσίας στρέφεται αυτή τη στιγμή στα τρία ερευνητικά σκάφη της Νορβηγικής εταιρίας «Βερίτας», τα οποία έχει εκμισθώσει η Άγκυρα και κατευθύνονται προς τη Μεσόγειο.  Ήδη η κυβέρνηση έχει προβεί σε έντονα διαβήματα στο Όσλο, το οποίο διαβεβαίωσε ότι υποστηρίζει το κυρίαρχο δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να προβαίνει σε έρευνες.
Την ίδια στιγμή, διπλωματικές πηγές στην Αθήνα εκτιμούν, ότι η Τουρκία προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα, αμφισβητώντας πλέον ανοιχτά τα  κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας εκτιμά, ωστόσο, ότι η ανακοίνωση πως το «Πίρι Ρέις» θα διεξάγει έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο έγινε περισσότερο για επικοινωνιακούς και για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης.


Τι δήλωσε ο πλοίαρχος του "Πιρί Ρεΐς"
Χθες, το “Πιρί Ρεΐς”  έφτασε σε θαλάσσια περιοχή 50 μίλια ανοιχτά της Κύπρου και θα πραγματοποιήσει έρευνες “σε μία γραμμή 1.000 χιλιομέτρων”, δήλωσε ο πλοίαρχος του πλοίου Ουμούτ Γιενίτζε στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων “Ανατολού” . Ο  Γιενίτζε, είπε πως το πλοίο ξεκίνησε τις έρευνες του στις τέσσερις χθες το απόγευμα, ότι “έχουν προγραμματιστεί έρευνες σε μια γραμμή 1.000 χιλιομέτρων” και ότι “έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες σε μια περιοχή 150 χιλιομέτρων”.
Ο Γιενίτζε είπε επίσης ότι το πλοίο είναι σε συχνή επικοινωνία με τις τουρκικές φρεγάτες που το συνοδεύουν και ότι “πετούν πού και πού στην περιοχή και τουρκικά αεροσκάφη”.
Η αντίδραση της Λευκωσίας
«Έχουμε προβεί και σε προφορικά διαβήματα και εμείς και η ελληνική Κυβέρνηση ιδιαίτερα προς την Νορβηγία αλλά και με επιστολές, τις οποίες έχουμε στείλει προς όλες τις κατευθύνσεις που είναι απαραίτητο», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών, Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή.
 Εξάλλου, η Υπουργός Εμπορίου ενημέρωσε τους Ευρωπαίους ομολόγους της ότι με τον πιθανό εντοπισμό κοιτασμάτων στην ΑΟΖ της Κύπρου, η χώρα μπορεί να συμβάλει στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.
Επιμένει προκλητικά ο «Ερντογάν»

Συνεχίζει ψηλά την “παντιέρα” ο Τούρκος πρωθυπουργός και με νέες του δηλώσεις του σήμερα επανέλαβε ότι «τα συμφέροντα της χώρας στις θάλασσες ξεκινούν από τη διώρυγα του Σουέζ και απλώνονται μέχρι τον Ινδικό ωκεανό. Η Τουρκία περιστοιχίζεται στις τρεις πλευρές της από θάλασσα και θα υπερασπιστεί μέχρι τέλους τα οικονομικά της συμφέροντα και την ασφάλειά της».
Τις δηλώσεις έκανε κατά την τελετή παράδοσης της τουρκικής φρεγάτας “Χεϊμπελιαντά” στο τουρκικό πολεμικό ναυτικό, στα ναυπηγεία Τούζλα της Κωνσταντινούπολης.
«Θα αξιοποιήσουμε μέχρι τέλους τις δυνατότητες της ειρήνης. Αλλά θα υπερασπιστούμε μέχρι τέλος το δίκαιο της χώρας μας. Γνωρίζουμε ότι είμαστε μία μεγάλη και ισχυρή χώρα. Και καθορίζουμε την πολιτική μας ανάλογα με το μέγεθος και την ισχύ μας», είπε.
Και συνέχισε να τονίζει –προς εσωτερική κατανάλωση κυρίως, αλλά και προς την αντιπολίτευση- ότι μπροστά στις έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου που προχώρησε μονομερώς η ελληνοκυπριακή διοίκηση στην ανατολική Μεσόγειο, πήρε αμέσως τα αναγκαία μέτρα και μετά τη συμφωνία που υπέγραψε στη Νέα Υόρκη με το ψευδοκράτος, έστειλε στην περιοχή το «Πίρι Ρέις». «Και στο εξής –είπε με πολεμικό ενθουσιασμό- θα συνεχίσουμε να κάνουμε πράξη δίχως δισταγμό ό,τι ορίζουν τα εθνικά μας συμφέροντα».
Στο βίντεο που ακολουθεί δείτε πως εκτιμά την κατάσταση αλλά και τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο θέμα, ο πρώην υπουργός εξωτερικών Γιώργος Λιλλήκας.


http://www.sigmalive.com/news/local/422611
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...