• ΤΟ ΦΤΥΑΡΙ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΕΛΛΑΔΑΡΑ
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου εκδηλώνει πιο επιθετικούς όγκους στους άνδρες


Αναθεώρηση των κατευθυντηρίων οδηγιών για τον χρόνο διενέργειας της πρώτης κολονοσκόπησης, πιθανόν να προκαλέσει η δημοσίευση των αποτελεσμάτων της μελέτης
Οι άνδρες που πάσχουν από καρκίνο του παχέος εντέρου, τείνουν να εκδηλώνουν πιο επιθετικούς όγκους, σε σχέση με τις συνομήλικες γυναίκες, σύμφωνα με νέα αυστριακή έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο JAMA (Journal of the American Medical Association).
Η νέα μελέτη συνιστά να αναθεωρηθούν οι ισχύουσες κατευθυντήριες οδηγίες για την διενέργεια της πρώτης κολονοσκόπηση, ώστε να λαμβάνεται πλέον υπόψη και το φύλο, εκτός από την ηλικία.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Μόνικα Φέρλιτς της Αυστριακής Εταιρίας Γαστρεντερολογίας και Ηπατολογίας, εξέτασαν περίπου 44.500 άτομα που είχαν συμμετάσχει σε ένα πρόγραμμα κολονοσκόπησης στην Αυστρία μεταξύ των ετών 2007 - 2010. Οι εξετάσεις αποσκοπούσαν στην εύρεση αδενωμάτων (πολύποδες ή καλοήθεις όγκοι), καθώς και πιο προχωρημένων αδενωμάτων και καρκινικών όγκων.
Η μελέτη βρήκε ένα σημαντικά μεγαλύτερο αριθμό προχωρημένων αδενωμάτων στους άνδρες από ό,τι στις γυναίκες, σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, πράγμα που δείχνει ότι το φύλο –αν είναι κανείς άνδρας- συνιστά ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου για τον ορθοκολικό καρκίνο.
Για παράδειγμα, το 5% των ανδρών ηλικίας 50-54% είχαν προχωρημένα αδενώματα έναντι 2,9% των γυναικών. Το ποσοστό (1,3%) των ανδρών ηλικίας 55-59 ετών με προχωρημένα αδενώματα είναι σχεδόν ίδιο με αυτό (1,2%) των γυναικών που είναι κατά μια δεκαετία μεγαλύτερες (65-69 ετών). Συνολικά, σε όλες τις ηλικίες, ο καρκίνος του εντέρου εμφανίζει διπλάσια ποσοστά στους άνδρες (1,5%) σε σχέση με τις γυναίκες (0,7%).
Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι θα πρέπει να αλλάξει η ηλικία του πρώτου ελέγχου, αν και μέχρι να γίνουν νέες μελέτες πάνω στο θέμα, απέφυγαν να πουν αν πρέπει οι άνδρες να κάνουν την πρώτη κολονοσκόπησή τους σε νεαρότερη ηλικία ή οι γυναίκες σε μεγαλύτερη.
Σήμερα, συνίσταται τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες άνω των 50 ετών να κάνουν εξέταση για τυχόν πολύποδες και αδενώματα στο έντερό τους, που θα μπορούσαν να εξελιχτούν σε καρκίνο.
Ο ορθοκολικός καρκίνος είναι η τέταρτη αιτία θανάτου από καρκίνο διεθνώς, προκαλώντας τον θάνατο περίπου 610.000 ανθρώπων κάθε χρόνο.
ΑΠΕ, health.in.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...