Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος “Πιρί Ρεΐς” απέπλευσε από τη Σμύρνη για σεισμικές έρευνες στην περιοχή. Σύμφωνα με τουρκικές πηγές στο πλοίο επιβαίνουν 21 άτομα, εκ των οποίων οι δέκα είναι επιστήμονες.
Το Τουρκικό ερευνητικό σκάφος συνοδεύουν σύμφωνα με την εφημερίδα “Χουριέτ” τρεις φρεγάτες η Σαλίχ Ρεΐς, Σοκολού Μεχμέτ Πασά και Οντζού. Το τελευταίο μάλιστα πολεμικό σύμφωνα με τις ιδίες πληροφορίες θα πλησιάσει την Πάφο σε απόσταση έξι μιλίων και θα είναι ορατό από την ακτή.
Σύμφωνα με τον Υπουργό Ενέργειας, Τανέρ Γιλντίζ, οι έρευνες θα γίνουν στ’ ανοικτά της Αττάλειας και της Κύπρου.
Η εφημερίδα “Ακσάμ” αναφέρει, εξάλλου, ότι έφτασε στα ανοιχτά της Αττάλειας το ερευνητικό σκάφος της Νορβηγικής εταιρείας Veritas, το οποίο θα πάρει μέρος στις σεισμικές έρευνες, μετά από καταρχήν συμφωνία με το τουρκικό Υπουργείο Ενέργειας.
Τα Τουρκικά πολεμικά δε θα επέμβουν στο οικόπεδο 12, αφού αυτό δεν περιλαμβάνεται στη διεκδικούμενη υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας ή του ψευδοκράτους ωστόσο σύμφωνα με την εφημερίδα Ακσάμ δεν αποκλείεται παρά τις διαβεβαιώσεις του Τούρκου Υπουργού ενέργειας ότι έρευνες θα γίνουν μόνο μεταξύ Κύπρου Αττάλειας τελικά έρευνες να γίνουν και νοτιότερα της Κύπρου.
Στο μεταξύ τα τελευταία τρία 24ωρα Τουρκικά μαχητικά -στην πλειοψηφία τους οπλισμένα - πραγματοποίησαν απανωτές παραβάσεις των κανόνων του FIR Αθηνών και τρείς παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου (ΕΕΧ). Νοτιοδυτικά της Κύπρου έκανε σήμερα την εμφάνισή του και ένα αεροσκάφος με καθήκοντα ηλεκτρονικού πολέμου και παρεμβολών.
Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Χουεΐν Αβνί Μπενλί δήλωσε ότι “δεν υπάρχει πρόβλημα υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο” και ερωτηθείς αν θα υπάρξει συνοδεία του τουρκικού στόλου, είπε “αν χρειαστεί”.
Και νορβηγικό πλοίο στη Μεσόγειο εκ μέρους της Τουρκίας
Την ίδια στιγμή, το νορβηγικό ερευνητικό, σύμφωνα με τον Τούρκο Υπουργό Ενεργείας θα διεξάγει έρευνες μεταξύ Κύπρου και Αττάλειας, ενώ τα τουρκικά μέσα δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να φτάσει και νότια της Κύπρου.
Πρόκειται για το σκάφος «Μπέργκεν Σαρβεγιόρ» της εταιρείας Βερίτας, το οποίο η Άγκυρα εκμίσθωσε έναντι του ποσού των 20 εκατομμυρίων δολαρίων .
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εταιρείας, πρόκειται για πλοίο του 1972 με διαστάσεις 66χ9 και ειδικότητα στις τρισδιάστατες έρευνες, κυρίως στην περιοχή της Μεσογείου.
Κύπρος: «Θα παρακολουθούμε το Πίρι Ρέις…»
Σχολιάζοντας την «επιστράτευση» του «Πίρι Ρέις», ο αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Χρίστος Χριστοφίδης ανέφερε ότι η Κύπρος θα παρατηρεί προς τα πού θα κατευθύνεται. «Αν υπάρξουν οποιεσδήποτε παραβιάσεις που θα απαιτούν την εμπλοκή της Κυπριακής Δημοκρατίας, αυτές θα μελετηθούν και θα γίνουν. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάτι πιο συγκεκριμένο να πούμε'', κατέληξε.
Εμμένουν με θράσος οι Τούρκοι
Στο ίδιο μήκος κύματος με τις δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού, ο Υπουργός Μεταφορών της χώρας, Μπιναλί Γιλντιρίμ, με αφορμή τις σεισμικές έρευνες από το Πιρί Ρεϊς στην ανατολική Μεσόγειο, ανέφερε ότι ''η επιθυμία μας είναι και άλλοι να μην δημιουργήσουν τετελεσμένα, αυτά τα θέματα να έρθουν να τα συζητήσουν, αλλά αυτό δεν έγινε και εμείς θα πράξουμε αυτό που πρέπει''.
Ο Τούρκος Υπουργός που βρισκόταν σήμερα στη Σμύρνη κλήθηκε από δημοσιογράφους να σχολιάσει τις έρευνες που θα πραγματοποιήσει το Πιρί Ρεϊς και αν αυτό θα δημιουργήσει ή όχι ένταση στην ανατολική Μεσόγειο. Σύμφωνα με τον κ. Γιλντιρίμ, ο Πιρί Ρεϊς (γνωστός Τούρκος χαρτογράφος) πάντοτε έφερνε ειρήνη στη Μεσόγειο.
''Ξέρετε ότι το πλοίο που φέρει το όνομά του θα κάνει έρευνες στη Μεσόγειο. Μεταξύ Τουρκία και βόρειας Κύπρου υπογράφθηκε μια συμφωνία για την υφαλοκρηπίδα. Δεν νομίζω ότι θα υπάρξει οποιοδήποτε πρόβλημα. Τα δικαιώματα στη θάλασσα δεν είναι αποκλειστικά ορισμένων χωρών. Είναι δικαιώματα όλων των χωρών που έχουν παράλια στη Μεσόγειο. Από αυτή την άποψη δεν πρέπει να ανησυχεί κανείς. Επιθυμία μας είναι και άλλοι να μην δημιουργήσουν τετελεσμένα, αυτά τα θέματα να έρθουν να τα συζητήσουν, αλλά αυτό δεν έγινε και εμείς θα πράξουμε αυτό που πρέπει''.
Ομαλά οι έρευνες την «Αφροδίτη»
Την ίδια στιγμή, ομαλά προχωρούν οι εργασίες της γεώτρησης στο οικόπεδο 12. Σύμφωνα με πληροφορίες, το τρυπάνι έχει φθάσει ήδη στα 950 μέτρα. Καθώς το τρυπάνι συνεχίζει τις εργασίες του, αναμένεται ότι στα 2χλμ βάθος θα εντοπίσει, σύμφωνα με τους ειδικούς, άλατα και βαπορίτες και στη συνέχεια πετρώματα και άμμο, πριν φτάσει τον πολυπόθητο στόχο.
http://www.sigmalive.com/news/politics/421788