• ΤΟ ΦΤΥΑΡΙ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΕΛΛΑΔΑΡΑ
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

Σαν να μην έφταναν όλα, θα μας πέσει και δορυφόρος στο κεφάλι

Δορυφόρος της NASA, μεγέθους παρόμοιου με ένα σχολικό λεωφορείο αναμένεται να προσκρούσει στη Γη. Ο δορυφόρος UARS, που ζυγίζει περίπου 5,5 τόνους έχει ξεφύγει από την τροχιά του και αναμένεται να φτάσει στην επιφάνεια της Γης την Πέμπτη, την Παρασκευή ή το Σάββατο, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η Washington Post.
Όπως επισημαίνει η εφημερίδα δεν είναι εύκολο να πραγματοποιηθούν ακριβείς εκτιμήσεις για το πότε και που θα προσκρούσει ο δορυφόρος.
Οι συντεταγμένες που έχει δώσει η NASA, για το που θα συντριβεί ο δορυφόρος καλύπτουν περίπου όλο τον πλανήτη και κυρίως κατοικημένες περιοχές.
Ο δορυφόρος αυτός αποτελεί το μεγαλύτερο διαστημικό απόβλητο που προσκρούει στη Γη τα τελευταία 30 χρόνια. Κατά την είσοδό του στην ατμόσφαιρα αναμένεται να πάρει φωτιά και να σπάσει σε περίπου 100 κομμάτια, δημιουργώντας μπάλες φωτιάς που θα είναι ορατές και τη μέρα.
Περίπου 26 από αυτά τα κομμάτια, το μεγαλύτερο εκ των οποίων θα ζυγίζει περίπου  140 κιλά, εκτιμάται ότι θα επιβιώσουν της εισόδου στην ατμόσφαιρα.
Σύμφωνα, πάντως, με τη NASA, το UARS θα καταλήξει, κατά πάσα πιθανότητα, στη θάλασσα.

http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=310997
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...