• ΤΟ ΦΤΥΑΡΙ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΕΛΛΑΔΑΡΑ
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011

Aυτό αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα Μέρκελ: Πρέπει να αποφύγουμε πάση θυσία μια ανεξέλεγκτη ελληνική χρεοκοπία

Πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία μια μη ελεγχόμενη χρεoκοπία της Ελλάδας και αυτό αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα» δήλωσε σε συνέντευξή της νωρίτερα σήμερα το πρωί η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ στον ραδιοφωνικό σταθμό RBB. Μια μη ελεγχόμενη χρεοκοπία θα προκαλούσε μεγάλο κίνδυνο μετάδοσης της κρίσης και σε άλλες χώρες, προσέθεσε, σύμφωνα με το Reuters.

«Γι' αυτό πρέπει όλοι να ζυγίζουν τα λόγια τους προσεκτικά. Δεν χρειαζόμαστε ανησυχία στις χρηματαγορές. Επικρατεί ήδη μεγάλη ανασφάλεια», τόνισε, αναφερόμενη εμμέσως πλην σαφώς  στις δηλώσεις στελεχών του γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού, κατά κύριο λόγο από τους εταίρους στην κυβέρνησή της, δηλαδή τους Φιλελεύθερους (FDP) και το αδελφό κόμμα των βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU).

Ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ, αρχηγός του FDP, έθεσε δημοσίως το Σαββατοκύριακο ζήτημα ελεγχόμενης ελληνικής χρεοκοπίας.


Κληθείσα να σχολιάσει τις δηλώσεις του, η κ. Μέρκελ είπε:

«Στην πολιτική δεν υπάρχουν ταμπού. Αλλά είμαστε μία (ενιαία) κυβέρνηση και πρέπει φυσικά, όπως έχω ήδη πει, να μπορούμε να ελέγχουμε όσες διαδικασίες θέλουμε να διαμορφώσουμε».

«Τώρα δεν έχουμε ένα τέτοιο μηχανισμό (για ελεγχόμενη χρεοκοπία εντός της Ευρωζώνης) και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να τεθεί σε λειτουργία ο ESM», προσέθεσε.

Ο μόνιμος μηχανισμός ευρωστήριξης ESM θα τεθεί σε ισχύ από τα μέσα του 2013, αντικαθιστώντας τον υφιστάμενο προσωρινό μηχανισμό EFSF.

Σύμφωνα με ορισμένα σενάρια, η γερμανική κυβέρνηση θέλει να επιταχύνει την ενεργοποίηση του ESM, ώστε σε συνδυασμό με τα μέτρα για την «οικονομική διακυβέρνηση», να οικοδομήσει αυτό που κατά την ίδια αποτελεί «ασπίδα» ενάντια σε μία κρίση που θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμα και στη διάλυση της Ευρωζώνης, με τη σημερινή μορφή της τουλάχιστον.

Τέλος, η κ. Μέρκελ εξέφρασε την αισιοδοξία ότι θα υπερψηφιστεί από τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού το νομοσχέδιο για την ενίσχυση του EFSF κατά την ψηφοφορία που θα γίνει στην Κάτω Βουλή στις 29 Σεπτεμβρίου και συνεπώς δεν θα χρειαστούν οι ψήφοι της αντιπολίτευσης, κάτι που θα ήταν ισχυρότατο πολιτικό πλήγμα για την ίδια.

Την Δευτέρα, ο εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου, είπε ότι ο κ. Ρέσλερ «εξέφρασε με δικά του λόγια τους στόχους του συνόλου της γερμανικής κυβέρνησης» και υπογράμμισε ότι «υπάρχει ισχυρή ενότητα εντός της κυβέρνησης».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε δεν διέψευσε  τις αναφορές περί «σχεδίου Β» σε περίπτωση ελεγχόμενης ελληνικής χρεοκοπίας, λέγοντας πως η γερμανική κυβέρνηση οφείλει να προετοιμάζεται «τόσο για πιθανά ενδεχόμενα όσο και για πράγματα που δεν μπορεί κανείς να φανταστεί».

«Η κυβέρνησή μας θα ήταν κακή εάν δεν προσπαθούσε να προετοιμαστεί για πράγματα που δεν μπορείς ούτε να τα φανταστείς, όπως και για όσα είναι πιθανά», είπε στον τηλεοπτικό σταθμό ZDF, απαντώντας σε ερώτηση για το εάν η κυβέρνηση προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο ελληνικής πτώχευσης.

«Το να έχεις ταμπού στο να σκέφτεσαι κάτι είναι ένα πράγμα, το να συζητάς τα πάντα, οποιαδήποτε στιγμή, είναι διαφορετικό», σημείωσε χαρακτηριστικά. 
http://www.tanea.gr/oikonomia/article/?aid=4656600

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...