• ΤΟ ΦΤΥΑΡΙ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΕΛΛΑΔΑΡΑ
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

Πετάνε στον «Καιάδα» 800.000 ανέργους

Θα πληρώσουν 500 έως 700 ευρώ Τέλος Ακινήτου

Πετάνε στον «Καιάδα» 800.000 ανέργους
Ψυχρολουσία για πάνω από 800.000 ανέργους από το υπουργείο Οικονομικών, καθώς τους στέλνει στα ταμεία της ΔΕΗ για να πληρώσουν το τέλος ακινήτων (500 ?700 ευρώ κατά μέσον όρο ο καθένας), προειδοποιώντας μάλιστα την επιχείρηση ότι αν δεν διακόψει την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε όσους δεν το καταβάλουν, θα της επιβάλλει πρόστιμο.
Με βάση τη νομοθετική ρύθμιση που κατατέθηκε στη Βουλή το απόγευμα της Παρασκευής, το χαράτσι στα ακίνητα θα το πληρώσουν όλοι ανεξαιρέτως οι άνεργοι, σε αντίθεση με την αρχική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών την περασμένη Τετάρτη που έκανε λόγο για εξαίρεση από το τέλος των επιδοτούμενων ανέργων.
Απλά όσοι είναι άνεργοι για πάνω από ένα έτος και έχουν εγγραφεί στα μητρώα του ΟΑΕΔ θα πληρώσουν μειωμένο τέλος 0,5 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, εφόσον όμως το οικογενειακό τους εισόδημα του 2010 δεν ξεπερνούσε τα 8.000 ευρώ (666,6 ευρώ τον μήνα) και μόνο για μία κατοικία, υπό την προϋπόθεση ότι βρίσκεται σε περιοχή με τιμή ζώνης κάτω από 3.000 ευρώ το τ.μ.

Οι υπόλοιποι είτε λαμβάνουν επίδομα ανεργίας είτε όχι θα υποχρεωθούν να καταβάλουν το τέλος χωρίς καμία έκπτωση μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ που θα λάβουν από τον προσεχή Οκτώβριο μέχρι τον Ιανουάριο του 2012. Αυτό σημαίνει ότι περίπου 213.000 άνεργοι θα εξοφλήσουν το τέλος των ακινήτων με τα χρήματα από το επίδομα ανεργίας.
Επίσης από τη ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών προκύπτει ότι ακόμα και οι μακροχρόνιοι, εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ, άνεργοι θα πληρώσουν σε πρώτη φάση τουλάχιστον το κανονικό και όχι το μειωμένο τέλος των 50 λεπτών ανά τετραγωνικό, αφού για να έχουν την έκπτωση θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων ότι είναι δικαιούχοι, η οποία αφού διενεργήσει διασταυρώσεις στοιχείων θα ειδοποιεί τη ΔΕΗ για τον δικαιούχο της έκπτωσης.
Ετσι μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία ελέγχου από τη ΓΓΠΣ, ο άνεργος θα πληρώσει το ποσό του τέλους που προβλέπεται για όλους τους ιδιοκτήτες και θα αναμένει την επιστροφή της διαφοράς!
O Γολγοθάς
Οπως ορίζεται, οι δικαιούχοι του μειωμένου ειδικού συντελεστή θα υποβάλλουν σχετική αίτηση ηλεκτρονικά στη ΓΓΠΣ και αφού γίνεται διασταύρωση των στοιχείων με αρχεία της φορολογικής αρχής ή άλλων δημόσιων υπηρεσιών θα ενημερώνεται η ΔΕΗ και οι εναλλακτικοί προμηθευτές προκειμένου να υπολογιστεί ο μειωμένος συντελεστής και να ενεργοποιηθεί η διαδικασία επιστροφής τυχόν καταβληθέντος μεγαλύτερου τέλους.
Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους περίπου 5.000.000 ιδιοκτήτες κατοικιών και επαγγελματικών χώρων θα πληρώσουν για το τέλος ακινήτων 2,6 δισ. ευρώ φέτος και άλλα τόσα το 2012, με τον συνολικό λογαριασμό της διετίας να φθάνει τα 5,2 δισ. ευρώ.
Και όμως αληθινό
Τους ζητάνε και εισφορά αλληλεγγύης
Πέρα από το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας η κυβέρνηση ζητάει από όσους άνεργους είχαν εισόδημα έστω και ένα ευρώ μέχρι τον Αύγουστο, να πληρώσουν εισφορά αλληλεγγύης. Την εισφορά καλούνται να πληρώσουν και όσοι άνεργοι δεν είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ. Οι υπόλοιποι για να απαλλαγούν θα πρέπει να υποβάλουν στις εφορίες αίτηση ακύρωσης του εκκαθαριστικού σημειώματος.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΤΩΝΑΚΟΣ
antonakos@pegasus.gr
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=63385165
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...